Ciasteczka kawowe

Przepis na ciasteczka kawowe powstał z okazji dnia kawy, który obchodziliśmy 29 września 2021. Z tej okazji nagrałam również odcinek podcastu poświęcony kawie w okresie ciąży i laktacji, do którego odsłuchania serdecznie Cię zapraszam (posłuchaj tutaj) . Koniecznie zaparz sobie kawę i przygotuj kruche ciasteczka według mojego przepisu. Są banalnie proste w przygotowaniu i nadają się również dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Ciasteczka kawowe – składniki
  • 70 g mąki z ciecierzycy
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g otrębów owsianych
  • 50 g ksylitolu (ew. erytrytolu)
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 żółtko
  • 2 duże garście orzechów włoskich 60 g
  • podwójne espresso
Ciasteczka kawowe – przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieć jak ciasto kruche. Odstaw na 15 min do lodówki, po czym formuj kulki i zgniataj w dłoniach. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut, w 180 stopniach.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g
Energia442,2 kcal
Białko9,8 g
Tłuszcze31,4 g
Węglowodany39,9 g
Błonnik5,9 g