fbpx

Jaki typ mąki wybrać?

Mąki różnią się od siebie zawartością popiołu, stopniem przemiału i oczywiście rodzajem zboża, z którego mąka jest wykonana. Popiół to nic innego jak zawartość składników mineralnych w mące. Im jaśniejsza mąka, tym mniej tych składników.

Mąki jasne/białe są lekkostrawne, mają wyższy indeks glikemiczny, mniej błonnika, witamin i minerałów. Wypieki na mące jasnej są lekkie i puszyste. Oprócz energii za dużo nie wnoszą do naszego zdrowia.

Mąki razowe/pełnoziarniste mają niższy indeks glikemiczny, więcej błonnika, witamin i minerałów. Wypieki na tej mące są cięższe, bardziej pożywne i sycące.

jaki typ mąki wybrać? typy mąki, czym się różnią mąki, dietetyk chojnice, dietetyk kliniczny chojnice

Na opakowaniu mąki znajdziesz zawsze informację na temat typu. Mąki jasne to te bliżej 450. Im bliżej do typu 2000 tym mąka jest bardziej pełnoziarnista. Czasami znajdziesz tylko informację jasna lub pełnoziarnista.

jaki typ mąki wybrać? typy mąki, czym się różnią mąki, dietetyk chojnice, dietetyk kliniczny chojnice

Jeżeli chcesz zachwycić gości pysznym tortem lub tradycyjną lekką drożdżówką – zdecydowanie wybierz mąki jasne – pszenne lub orkiszowe. Te mają również więcej glutenu, który powoduje, że te nasze wypieki są elastyczne, pulchne i trzymają formę. Mąk jasnych używaj rzadko.

Jeżeli dbasz o zdrowe odżywianie, chcesz, by jedzenie nie tylko zaspokoiło głód, ale też odżywiło organizm i dało sytość na dłużej – wybieraj częściej mąki razowe.

Nie zniechęcaj się!

Czasami się zdarzy, że przygotujemy ciasto lub naleśniki na nowej mące, do tego razowej i danie wychodzi…gorzkie. Najprawdopodobniej mąka nie była świeża. Sprawdź przez użyciem jaki termin ważności ma mąka, jaki ma zapach (jeżeli jest nieświeża to po prostu czuć… delikatny zapach stęchlizny, wilgoci) i kupuj mąki ze sprawdzonego źródła.

Od czego zacząć zmianę?

Wybierz mąkę pszenną razową lub orkiszową razową (przeważnie są dostępne w każdym markecie). Przygotuj naleśniki i połącz mąkę jasną z razową. Jeżeli do tej pory robiłaś naleśniki tylko na białej mące, to dodaj mniej mąki razowej. Taka forma może być bardziej akceptowalna przez Twoją rodzinę.

Przygotuj naleśniki!

  • 50 g mąki pszennej jasnej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 250 g kefiru naturalnego
  • 20 g oleju
  • 2 jajka

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej. Smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron do zarumienienia.