Pieczona dynia hokkaido, cynamon i gałka muszkatołowa… to idealne jesienne połączenie. Niewątpliwie dynia hokkaido jest jedną z bardziej aromatycznych dyń. Wychodzą na niej najsmaczniejsze serniki, desery, zupy krem i inne dania. Ponadto dynia jest źródłem beta-karotenu, naturalnego antyoksydantu.
Przygotuj dyniowe puree piekąc dynię w piekarniku. Niewielką dynię dokładnie umyj, pokrój na księżyce, wydrąż pestki, ułóż kawałki na blaszce jeden obok drugiego i piecz w 180 stopniach ok. 30 min. Sprawdź widelcem, czy dynia po tym czasie jest miękka. Możesz oddzielić miąższ od skórki, ale nie musisz, skórka po upieczenia jest równie miękka i jadalna.
Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika/cukru i soli. Używaj cynamonu cejlońskiego, który ma śladowe ilości kumaryny, w stosunku do cynamonu cassia.
Sernik dyniowy – składniki:
- kostka twarogu / 250 g
- 3 jajka
- 300 g puree z dyni hokkaido
- 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Sernik dyniowy – przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj w blenderze kielichowym lub ręcznym. Przełóż do niewielkiej formy (u mnie keksówka silikonowa o rozmiarze 10 x 23 cm ), piecz w temp. 170 stopni przez ok. 50 min. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100 g sernika: | |
Energia | 150 kcal |
Białko | 8,3 g |
Tłuszcze | 8,7 g |
Węglowodany | 11,5 g |
Błonnik | 1,3 g |
Żelazo | 0,7 mg |
Wapń | 54 mg |
IG | niski |
Zobacz również inne przepisy z wykorzystaniem dyni, np. gofry z dynią.