fbpx

Naleśniki gryczane, na jajkach

Co jeszcze można zrobić z kaszy gryczanej niepalonej? Naleśniki!!!
W wersji z jajkami, lub bez nich, z mlekiem krowim lub roślinnym. Każda wersja wychodzi. Gryka biała, niapalona nie ma tego intensywnego posmaku co gryka palona, co sprawia, że jest bardziej wszechstronna. Jedyny minus tego przepisu jest taki, że o naleśnikach trzeba pomyśleć dzień wcześniej.

Naleśniki gryczane – składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej białej, niepalonej
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)

*Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło, lub pominąć. Jeżeli rozszerzasz dietę u swojego malucha to nie używaj soli.

Naleśniki gryczane – przygotowanie

Dzień przed robieniem naleśników – kaszę gryczaną zalej zimną wodą i zostaw na całą noc, rano opłucz dobrze na sitku. Kaszę umieść w naczyniu blendera, dodaj pozostałe składniki i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej dobrze patelnie i wylewaj ciasto. Smaż na patelni beztłuszczowej z dwóch stron do zarumienienia. Naleśniki dobrze się przewraca na drugą stronę. Z przepisu wychodzi 8-10 naleśników średniej wielkości.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g
Energia177 kcal
Białko7,6 g
Tłuszcze7,7 g
Węglowodany23 g
Błonnik2,6 g
Żelazo1,2 mg
Wapń75 mg
IGniski