fbpx

Prosty sernik dyniowy

Pieczona dynia hokkaido, cynamon i gałka muszkatołowa… to idealne jesienne połączenie. Niewątpliwie dynia hokkaido jest jedną z bardziej aromatycznych dyń. Wychodzą na niej najsmaczniejsze serniki, desery, zupy krem i inne dania. Ponadto dynia jest źródłem beta-karotenu, naturalnego antyoksydantu.

Przygotuj dyniowe puree piekąc dynię w piekarniku. Niewielką dynię dokładnie umyj, pokrój na księżyce, wydrąż pestki, ułóż kawałki na blaszce jeden obok drugiego i piecz w 180 stopniach ok. 30 min. Sprawdź widelcem, czy dynia po tym czasie jest miękka. Możesz oddzielić miąższ od skórki, ale nie musisz, skórka po upieczenia jest równie miękka i jadalna.

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika/cukru i soli. Używaj cynamonu cejlońskiego, który ma śladowe ilości kumaryny, w stosunku do cynamonu cassia.

Sernik dyniowy – składniki:

  • kostka twarogu / 250 g
  • 3 jajka
  • 300 g puree z dyni hokkaido
  • 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sernik dyniowy – przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj w blenderze kielichowym lub ręcznym. Przełóż do niewielkiej formy (u mnie keksówka silikonowa o rozmiarze 10 x 23 cm ), piecz w temp. 170 stopni przez ok. 50 min. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do ostygnięcia.

Wartość odżywcza w 100 g sernika:
Energia150 kcal
Białko8,3 g
Tłuszcze8,7 g
Węglowodany11,5 g
Błonnik1,3 g
Żelazo0,7 mg
Wapń54 mg
IGniski

Zobacz również inne przepisy z wykorzystaniem dyni, np. gofry z dynią.