fbpx

Lekka sałatka z ryżem, ogórkiem i fetą

Czy wiesz, że ryż podawany na zimno to coś więcej niż tylko dodatek do dań? Dzięki procesowi schładzania, ryż staje się bogatym źródłem skrobi opornej – rodzaju błonnika, który wspiera zdrowie jelit i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą i pozostających na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Poznaj przepis na prostą i lekką sałatkę z ryżem, ogórkiem, fetą i aromatycznym koperkiem!

Rozszerzanie diety: sałatki nie są dobrą opcją dla niemowlaka – smaki i struktury są wymieszane. Również feta nie jest dobrym pomysłem – zawiera dużo soli. Do spróbowania w porządku, ale nie do zajadania się nią. Odłóż ugotowany i ostudzony ryż (bez soli), ogórka pokrój w grubsze słupki i podaj dziecku każdy produkt osobno. Jeżeli chcesz zwiększyć gęstość odżywczą ryżu – dodaj do niego tłusty jogurt lub oliwę.

Sałatka z ryżem – składniki:

  • 150 g ryżu białego (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu ok. 350 g)
  • 1 długi ogórek szklarniowy / 250 g
  • 1 opakowanie fety / 200 g
  • 1 łyżka koperku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego / 80 g
  • 1 łyżka majonezu / 25 g
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula czerwona / 200 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka z ryżem – przygotowanie:

Ryż wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 min, następnie odcedź na sitku, opłucz zimną wodą i odstaw na cały dzień lub noc w lodówce. Proces zamiany skrobi w oporną zaczyna się po upływie kilku godzin. 

Ogórka obierz i pokrój w grubszą kostkę. Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz w palcach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj posiekany koperek. Wszystkie składniki dodaj do ryżu i wymieszaj.

Wartość odżywcza w 100 g sałatki:
Energia142 kcal
Białko6 g
Tłuszcze5,8 g
Węglowodany17,7 g
Błonnik (program nie uwzględnia skrobi opornej)0,7 g
Żelazo0,5 mg
Wapń135 mg
IGniski