fbpx

Pełnoziarniste babeczki ze śliwkami suszonymi

Pełnoziarniste babeczki ze śliwkami suszonymi są wilgotne, treściwe i pożywne. Mogą wystąpić w roli deseru, ale też jako samodzielny posiłek. Dodaj do nich jogurt lub twarożek i koniecznie ulubione orzechy.

Pełnoziarniste babeczki – składniki:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g kefiru
  • 2 jaja
  • 40 g ksylitolu*
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 100 g śliwek suszonych
  • 1 gruszka lub małe jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • Naturalny aromat waniliowy

*Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło, w takiej ilości jak lubisz.

Pełnoziarniste babeczki – przygotowanie

Śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw. Gruszkę/ jabłko obierz i potarkuj na tarce o grubych oczkach. W misce umieść mąkę, kefir, jaja, ksylitol, olej, cynamon, sodę i wanilię. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Śliwki odcedź i pokrój w kostkę. Razem z gruszką dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Nakładaj do foremek na babeczki, do ⅔ wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z przepisu powstaje ok. 16 babeczek.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g
Energia202 kcal
Białko6 g
Tłuszcze6,4 g
Węglowodany34,1 g
Błonnik4,6 g