Ciasteczka kawowo-orzechowe

Przepis na ciasteczka kawowo-orzechowe powstał z okazji dnia kawy, który obchodziliśmy 29 września. Z tej okazji nagrałam również odcinek podcastu poświęcony kawie w okresie ciąży i laktacji, do którego odsłuchania serdecznie Cię zapraszam (posłuchaj tutaj) . Koniecznie zaparz sobie kawę i przygotuj kruche ciasteczka według mojego przepisu. Są banalnie proste w przygotowaniu i nadają się również dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Rozszerzenie diety: ciasteczka nie nadają się dla małych maluchów, ze względu na dodatek kawy (chodzi o kofeinę). Oczywiście możesz przygotować również te ciasteczka w wersji bez kawy i słodzidła. W takim wydaniu będą idealne również dla malutkich dzieci. Są pożywne i dodają dobrej energii.

Ciasteczka kawowo-orzechowe: składniki
  • 70 g mąki z ciecierzycy
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g otrębów owsianych
  • 50 g ksylitolu (ew. erytrytolu)
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 żółtko
  • 2 duże garście orzechów włoskich 60 g
  • podwójne espresso
Ciasteczka kawowo-orzechowe: przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieć jak ciasto kruche, możesz to również zrobić w robocie. Odstaw na 15 min do lodówki, po czym formuj kulki i zgniataj w dłoniach. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut, w 180 stopniach.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g:
Energia442 kcal
Białko9,8 g
Tłuszcze31,4 g
Węglowodany39,9 g
Błonnik5,9 g
Żelazo2,4 mg
Wapń35,6 mg
IGniski

Polecam również przepis na kruche ciasteczka z migdałami!