Przepis na ciasteczka kawowo-orzechowe powstał z okazji dnia kawy, który obchodziliśmy 29 września. Z tej okazji nagrałam również odcinek podcastu poświęcony kawie w okresie ciąży i laktacji, do którego odsłuchania serdecznie Cię zapraszam (posłuchaj tutaj) . Koniecznie zaparz sobie kawę i przygotuj kruche ciasteczka według mojego przepisu. Są banalnie proste w przygotowaniu i nadają się również dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Rozszerzenie diety: ciasteczka nie nadają się dla małych maluchów, ze względu na dodatek kawy (chodzi o kofeinę). Oczywiście możesz przygotować również te ciasteczka w wersji bez kawy i słodzidła. W takim wydaniu będą idealne również dla malutkich dzieci. Są pożywne i dodają dobrej energii.
Ciasteczka kawowo-orzechowe: składniki
- 70 g mąki z ciecierzycy
- 70 g mąki pełnoziarnistej
- 60 g otrębów owsianych
- 50 g ksylitolu (ew. erytrytolu)
- 100 g masła klarowanego
- 1 żółtko
- 2 duże garście orzechów włoskich 60 g
- podwójne espresso
Ciasteczka kawowo-orzechowe: przygotowanie
Wszystkie składniki zagnieć jak ciasto kruche, możesz to również zrobić w robocie. Odstaw na 15 min do lodówki, po czym formuj kulki i zgniataj w dłoniach. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut, w 180 stopniach.
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Energia | 442 kcal |
Białko | 9,8 g |
Tłuszcze | 31,4 g |
Węglowodany | 39,9 g |
Błonnik | 5,9 g |
Żelazo | 2,4 mg |
Wapń | 35,6 mg |
IG | niski |
Polecam również przepis na kruche ciasteczka z migdałami!