Kurczak na kaszy jęczmiennej, z papryką i boczniakami poleca się na obiad. Kasza jęczmienna perłowa – wszechstronna, pożywna, neutralna w smaku. Nadaje się do gulaszu, do lekkich dań, ale też jako dodatek do jogurtu z owocami. W odróżnieniu od pęczaku, ziarno jęczmienia poddawane jest rozdrobnieniu i polerowaniu. Stąd właśnie nazwa perłowa 😉
Kurczak na kaszy jęczmiennej – składniki:
- 120 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka / 250 g
- 1 opakowanie boczniaków / 250 g
- 1 duża cebula / 150 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki ziaren kardamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta białego pieprzu
Przepis na dwie porcje.
Kurczak na kaszy jęczmiennej – przygotowanie
Kaszę możesz namoczyć w wodzie przez kilka godzin, lub wieczór przed przygotowaniem obiadu. Następnie kaszę opłucz i gotuj w nowej wodzie ok. 10 min. Filety z kurczaka przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, kolendrę (roztartą w moździerzu), mieloną paprykę, szczyptę białego pieprzu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Paprykę, boczniaki i cebulę pokrój na większe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Podlej odrobiną wody. Przykryj przykrywką i duś 20 minut, mieszając raz na jakiś czas. Dodaj jeszcze wody jeżeli będzie potrzeba. Danie ma dusić się we własnym sosie. Mięso z warzywami i sosem podawaj na kaszy. Po podaniu polej każdą porcję oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 610 kcal |
Białko | 46 g |
Tłuszcze | 17,7 g |
Węglowodany | 75 g |
Błonnik | 13,5 g |
Żelazo | 6,1 mg |
Wapń | 94 mg |
IG | niski |