fbpx

Kasza bulgur z pieczonym bakłażanem i marchewką, polędwica z dorsza

Kasza bulgur z pieczonym bakłażanem i marchewką, polędwica z dorsza…czy to nie brzmi dobrze? Pieczone warzywa zawsze smakują wybornie, koniecznie podkręć ich smak płatkami drożdżowymi!

Kasza bulgur z warzywami i dorszem – składniki:
  • 120 g kaszy bulgur
  • 1 bakłażan / 240 g
  • 1 duża marchewka / 170 g
  • 2 polędwice z dorsza / 200 g
  • 1/2 cytryny
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Przepis na dwie porcje.

Kasza bulgur z warzywami i dorszem – przygotowanie

Marchew i bakłażana obierz, pokrój w cienkie plastry. Przeciśnij 2 ząbki czosnku i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj oliwę z warzywami. Wyłóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę opłucz i osusz. Polej 2 łyżkami oliwy, dopraw rozmarynem roztartym w moździerzu, plasterkami czosnku, na wierzch ułóż plasterki cytryny. Rybę ułóż obok warzyw. Piecz wszystko w 200 stopniach (termoobieg) do 15 min. Możliwe, że ryba będzie gotowa już po 10 min, zależy od grubości kawałka. W międzyczasie kaszę bulgur zalej 2 szklankami wody i gotuj ok. 10 min. Warzywa i rybę podawaj na kaszy, polej każdą porcję oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia560 kcal
Białko32 g
Tłuszcze18,5 g
Węglowodany75 g
Błonnik17,3 g
Żelazo4,4 mg
Wapń127 mg
IGniski