Nie lubisz ości? Twoje dzieci nie lubią formy całej ryby na talerzu? Wybierz polędwicę z ulubionej ryby i przygotuj szybkie kotleciki bez ości. Podawaj z sezonowymi warzywami (u mnie świeże ogórki z jogurtem i fetą) i pieczonymi ziemniaczkami.
Kotleciki rybne z cukinią – składniki:
- 300 g polędwicy z dorsza mrożona lub świeża (lub innej ryby)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej (fajnie jak jest żytnia lub pszenna razowa)
- Garść świeżych ziół (u mnie bazylia)
- 1/2 małej cukinii potarkowanej na tarce o grubszych oczkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta białego pieprzu
- Sól (pomiń przy małych dzieciach)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kotleciki rybne z cukinią – przygotowanie:
Rybę odstaw do rozmrożenia. Pokrój na kawałki. Umieść w naczyniu z nożem na dole, dodaj obrany czosnek, jajko, sok z cytryny, oliwę, biały pieprz i sól. Zblenduj na gładką masę. Dodaj bułkę tartą i cukinię. Posiekaj zioła i wymieszaj ręką. Formuj w dłoniach kotleciki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni ok 15 min.
Na drugiej blaszce w tym samym czasie możesz upiec ziemniaczki. Młodych ziemniaków nie obieraj, tylko umyj i pokrój. Dodaj 1-2 łyżki oliwy, sól, wymieszaj ręką i wyłóż na papier do pieczenia. Piecz tak samo jak rybę.
Wartości odżywcze kotlecików rybnych w 100 g:
Wartość odżywcza: | |
Energia | 101 kcal |
Białko | 12 g |
Tłuszcze | 2,7 g |
Węglowodany | 7,6 g |
Błonnik | 0,7 g |
Żelazo | 0,9 mg |
Wapń | 16,6 mg |
IG | niski |