fbpx

Tort malinowo-jagodowy o niskim IG

Nie będę ukrywać, że mistrzem w robieniu tortów nie jestem. Robię je zaledwie kilka razy w roku, zawsze wyjdą, zawsze są „fit” i pełne sezonowych smaków. Za każdym razem zastanawiam się, jak można jakieś danie przygotować zdrowiej, tak byśmy po jego zjedzeniu czuli się po prostu dobrze. Dotyczy to oczywiście jakości użytych produktów, ich połączenia, ale też samego cukru… Im człowiek starszy tym gorzej odczuwa skoki cukru… Im człowiek młodszy tym bardziej troszczymy się o jego zęby, ale też nadmierny przypływ energii po solidnej dawce cukru… Prezentuję Tobie mój tort, bogaty w białko, antyoksydanty i nie powodujący wyskoków cukru.

Do kremu możesz dodać świeże kwiatki lawendy lub posiekaną miętę, posiekana gorzka czekolada również będzie pasować!

Tort malinowo-jagodowy – składniki:

Krem owocowy:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 serki mascarpone (po 250 g)
  • 300 g jagód (+porcja do ozdoby)
  • 300 g malin (+porcja do ozdoby)
  • 50-70 g erytrytolu/ksylitolu (w zależności od tego jak słodki smak chcemy uzyskać)*

*Erytrytol warto najpierw zmielić na cukier puder, w młynku, w Thermomixe, albo innym urządzeniu z nożykami na dole misy.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zwykłego cukru* + 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • Szczypta soli
  • Ostudzony napar z czarnej herbaty (filiżanka)

*Dodatek cukru możesz pominąć całkowicie, ale mam wrażenie, że jajka lepiej się ubijają.

Tort malinowo-jagodowy – przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij w robocie planetarnym na puszystą masę z cukrem i słodzikiem, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Do ubitych białek dodawaj żółtka – po jednym, cały czas ubijając. Dwie mąki przesiej przez sitko do ubitej masy jajecznej i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

Krem:

Mielony twaróg i mascarpone wymieszaj ze sobą w robocie planetarnym z dodatkiem słodzika. Podziel masę na pół – do pierwszej części dodaj jagody, do drugiej maliny. Wymieszaj łyżką. Biszkopt przekrój na 3 części. Pierwszy blat wyłóż na talerz, nasącz naparem z czarnej herbaty, rozsmaruj grubą warstwę kremu z jagodami (jeżeli stwierdzisz, że biszkopt jest za mało słodki to rozpuść dodatkową porcję słodzika w herbacie). Przykryj drugim blatem, znów nasącz i przełóż grubą warstwą kremu. Przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem wymieszaj razem (jagodowy i malinowy) i rozprowadź po całym torcie, z wierzchu i po bokach. Udekoruj kwiatkami i owocami.

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza:
Energia173 kcal
Białko10,2 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany14 g
Błonnik1,6 g
Żelazo0,6 mg
Wapń61 mg
IGniski