Dodaj te dwa składniki, by cieszyć się zdrową pizzą pełnoziarnistą! Pizza może być ciekawym i całkiem pożywnym urozmaiceniem naszej codziennej diety, zwłaszcza jeżeli mamy dzieci. Po pierwsze uwielbiają samo słowo „pizza”, po drugie uwielbiają ją przygotowywać razem z nami.
By pizza była sycąca i zawierała więcej błonnika należy zamienić część białej mąki, na mąkę razową. Ponadto dodaj namoczone siemię lniane co ciasta! Koniecznie całe ziarenka. Jak wypróbujesz raz, to będziesz dodawać do wszystkich wypieków.
Dodatki do pizzy: kiedy brak mi czasu używam gotowego sosu pomidorowego o dobrym składzie – zdjęcia przykładowych produktów znajdziesz na końcu wpisu. Zazwyczaj dodaję mozzarellę i sos pomidorowy jako bazę. Reszta składników zależy od tego co mi zalega w lodówce. Zawsze dbam o to, by na pizzy jak i obok znalazły się warzywa, zwłaszcza zielenina. Na koniec polej wszystko oliwą lub innym olejem tłoczonym na zimno.
Rozszerzanie diety: jeżeli bazujesz na półproduktach typu kupny sos pomidorowy – to danie nie nadaje się dla malucha, któremu rozszerzasz dietę. Na spróbowanie ok, ale nie jako częsty posiłek. Jak zmodyfikować pod kątem małego dziecka? Pomiń dodatek soli w cieście, a także przygotuj domowy sos pomidorowy bez dodatku soli i cukru. Możesz upiec sam placek z sosem pomidorowym, a resztę dodatków podać osobno.
Psst pamiętaj, że taka pizza ma o wiele wyższą energetyczność. Zdrowe dania również należy jeść z umiarem! Z kolei wyższa zawartość błonnika wymaga picia większej ilości wody!
Pizza pełnoziarnista – składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki żytniej razowej (ewentualnie innej razowej)
- 25 g świeżych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g oliwy z oliwek
Nie wiesz czym różnią się typy mąki? Odwiedź ten wpis o mąkach – TUTAJ.
Pizza pełnoziarnista – przygotowanie:
Siemię lniane umieść w garnuszku, zalej wodą do przykrycia, zagotuj i odstaw do ostygnięcia – zrobi się kisiel.
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj ½ łyżeczki cukru, wymieszaj. W misie robota umieść mąki, sól, wlej wodę z drożdżami, oliwę i ostudzony kisiel z siemienia lnianego. Wyrabiaj ciasto kilka minut. Polej z góry dodatkową porcją oliwy z oliwek, aby ciasto nie przyschło. Odstaw do wyrośnięcia – min. godzinę.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na części, każdą rozłóż równomiernie dłońmi na blaszce. Posmaruj sosem, dodaj ulubione dodatki i piecz w 300 stopniach 10 min., lub dłużej jeżeli temperatura piekarnika jest niższa.
PS możesz również upiec sam placek z sosem, a po wyciągnięciu posypać potarkowanym serem i innymi dodatkami, które nie wymagają pieczenia.
Ciasto jest jeszcze lepsze gdy jest przygotowane dzień wcześniej – po wyrośnięciu zamieszaj, by opadło i wstaw do lodówki. Za każdym razem jak chce wyjść z miski – zamieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki na 2-3 godz. przez pieczeniem.
Wartość odżywcza w 100 g ciasta: | |
Energia | 222 kcal |
Białko | 6 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 4,5 g |
Żelazo | 1,4 mg |
Wapń | 25 mg |
IG | średni |