Domowa nutella – jak przygotujesz po raz pierwszy, to okaże się, że zostanie z Tobą na dłużej! Do jej wykonania potrzebujesz tylko 4 składniki. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych możesz zastąpić innymi kremami orzechowymi – idealne będzie z orzechów laskowych! Używaj do naleśników, kanapek, placuszków, jako krem do ciasta, czy do przełożenia andrutów.
Domowa nutella – składniki:
- 150 g masła orzechowego (o dobrym składzie)
- 100 g suszonych daktyli
- 200 g napoju roślinnego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- Szczypta soli
Domowa nutella – przygotowanie:
Daktyle zalej napojem roślinnym w małym rondelku. Zagotuj i odstaw. W naczyniu blendera umieść masło orzechowe (w temp. pokojowej lub lekko ogrzane), daktyle z napojem (jeszcze ciepłe), szczyptę soli i kakao. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dolej ciepłego napoju roślinnego.
Wartości odżywcze w 1 łyżce ok. 25 g:
Wartość odżywcza w 1 łyżce | |
Energia | 73 kcal |
Białko | 2,4 g |
Tłuszcze | 4,5 g |
Węglowodany | 6,5 g |
Błonnik | 1,6 g |
Żelazo | 0,3 mg |
Wapń | 17,6 mg |
IG | niski |