fbpx

Pieczone klopsiki rybne

Klopsiki rybne można ugotować, poddusić lub upiec. Zdecydowanie wybieram tę ostatnią wersję. Dodatki? Dowolne – możesz podawać z ryżem i pomidorami z oliwą i bazylią. Do tego idealnie pasuje lekki cytrynowy beszamel.

PS jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny na niski dodaj zmielone płatki żytnie lub gryczane.

Klopsiki rybne – składniki:
  • 4 filety/kostki rybne (polędwica z dorsza nie będzie miała ości)
  • 2-3 łyżki płatków ryżowych
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pęczek natki pietruszki lub koperku
  • Sól, biały pieprz
Klopsiki rybne – przygotowanie:

Kostki rybne pozostaw do rozmrożenia. Możesz też przyspieszyć proces i zamoczyć kostki w misce z ciepłą wodą na ok 10 minut (oddziel kostki od siebie – wystarczy nimi uderzyć o blat). Rozmrożoną rybę odsącz z nadmiaru wody i wrzuć do misy blendera razem z jakiem. Blenduj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ryżowe, sól, biały pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj ręką, formuj klopsiki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 min.

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g
Energia95,4 kcal
Białko14,6 g
Tłuszcze1,5 g
Węglowodany6 g
Błonnik0,4 g
Żelazo0,6 mg
Wapń20,8 mg
IGśredni