fbpx

Domowa nutella

Domowa nutella – jak przygotujesz po raz pierwszy, to okaże się, że zostanie z Tobą na dłużej! Do jej wykonania potrzebujesz tylko 4 składniki. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych możesz zastąpić innymi kremami orzechowymi – idealne będzie z orzechów laskowych! Używaj do naleśników, kanapek, placuszków, jako krem do ciasta, czy do przełożenia andrutów.

Domowa nutella – składniki:
  • 150 g masła orzechowego (o dobrym składzie)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 g napoju roślinnego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • Szczypta soli
Domowa nutella – przygotowanie:

Daktyle zalej napojem roślinnym w małym rondelku. Zagotuj i odstaw. W naczyniu blendera umieść masło orzechowe (w temp. pokojowej lub lekko ogrzane), daktyle z napojem (jeszcze ciepłe), szczyptę soli i kakao. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dolej ciepłego napoju roślinnego.

Wartości odżywcze w 1 łyżce ok. 25 g:
Wartość odżywcza w 1 łyżce
Energia73 kcal
Białko2,4 g
Tłuszcze4,5 g
Węglowodany6,5 g
Błonnik1,6 g
Żelazo0,3 mg
Wapń17,6 mg
IGniski