Kasza bulgur z pieczonym bakłażanem i marchewką, polędwica z dorsza…czy to nie brzmi dobrze? Pieczone warzywa zawsze smakują wybornie, koniecznie podkręć ich smak płatkami drożdżowymi!
Kasza bulgur z warzywami i dorszem – składniki:
- 120 g kaszy bulgur
- 1 bakłażan / 240 g
- 1 duża marchewka / 170 g
- 2 polędwice z dorsza / 200 g
- 1/2 cytryny
- 3 średnie ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Przepis na dwie porcje.
Kasza bulgur z warzywami i dorszem – przygotowanie
Marchew i bakłażana obierz, pokrój w cienkie plastry. Przeciśnij 2 ząbki czosnku i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj oliwę z warzywami. Wyłóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę opłucz i osusz. Polej 2 łyżkami oliwy, dopraw rozmarynem roztartym w moździerzu, plasterkami czosnku, na wierzch ułóż plasterki cytryny. Rybę ułóż obok warzyw. Piecz wszystko w 200 stopniach (termoobieg) do 15 min. Możliwe, że ryba będzie gotowa już po 10 min, zależy od grubości kawałka. W międzyczasie kaszę bulgur zalej 2 szklankami wody i gotuj ok. 10 min. Warzywa i rybę podawaj na kaszy, polej każdą porcję oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 560 kcal |
Białko | 32 g |
Tłuszcze | 18,5 g |
Węglowodany | 75 g |
Błonnik | 17,3 g |
Żelazo | 4,4 mg |
Wapń | 127 mg |
IG | niski |