fbpx

Kurczak na kaszy jęczmiennej

Kurczak na kaszy jęczmiennej, z papryką i boczniakami poleca się na obiad. Kasza jęczmienna perłowa – wszechstronna, pożywna, neutralna w smaku. Nadaje się do gulaszu, do lekkich dań, ale też jako dodatek do jogurtu z owocami. W odróżnieniu od pęczaku, ziarno jęczmienia poddawane jest rozdrobnieniu i polerowaniu. Stąd właśnie nazwa perłowa 😉

Kurczak na kaszy jęczmiennej – składniki:
  • 120 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka / 250 g
  • 1 opakowanie boczniaków / 250 g
  • 1 duża cebula / 150 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta białego pieprzu

Przepis na dwie porcje.

Kurczak na kaszy jęczmiennej – przygotowanie

Kaszę możesz namoczyć w wodzie przez kilka godzin, lub wieczór przed przygotowaniem obiadu. Następnie kaszę opłucz i gotuj w nowej wodzie ok. 10 min. Filety z kurczaka przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, kolendrę (roztartą w moździerzu), mieloną paprykę, szczyptę białego pieprzu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Paprykę, boczniaki i cebulę pokrój na większe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Podlej odrobiną wody. Przykryj przykrywką i duś 20 minut, mieszając raz na jakiś czas. Dodaj jeszcze wody jeżeli będzie potrzeba. Danie ma dusić się we własnym sosie. Mięso z warzywami i sosem podawaj na kaszy. Po podaniu polej każdą porcję oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia610 kcal
Białko46 g
Tłuszcze17,7 g
Węglowodany75 g
Błonnik13,5 g
Żelazo6,1 mg
Wapń94 mg
IGniski