fbpx

Kasza orkiszowa na słodko, z jabłkiem i rodzynkami

Kasza orkiszowa na słodko na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki? Kolejny przepis z cyklu #kaszowypasionki w moich mediach społecznościowych.

Kasza orkiszowa na słodko – składniki na 2 porcje:
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 200 ml napoju owsianego
  • 2 małe jabłka / 200 g
  • Garść rodzynek / 30 g
  • Garść orzechów włoskich / 30 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Szczypta soli
  • Cynamon / 1/2 łyżeczki
Kasza orkiszowa na słodko – przygotowanie

Kaszę namocz w wodzie na noc. Rano opłucz na sitku. W garnuszku umieść kaszę, szczyptę soli i cynamon, rodzynki, napój owsiany i zagotuj (mieszając co chwilę), następnie przykryj przykrywką i gotuj na bardzo małej mocy 10 min., zamieszaj kilka razy. Po tym czasie odstaw. Jabłka pokrój w kostkę i podduś na patelni pod przykryciem ok. 5 min, z dodatkiem masła. Kaszę podawaj z duszonym jabłkiem i orzechami.

Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia445 kcal
Białko11 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany71 g
Błonnik11 g
Żelazo3,1 mg
Wapń170 mg
IGśredni