Kasza orkiszowa na słodko na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki? Kolejny przepis z cyklu #kaszowypasionki w moich mediach społecznościowych.
Kasza orkiszowa na słodko – składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy orkiszowej
- 200 ml napoju owsianego
- 2 małe jabłka / 200 g
- Garść rodzynek / 30 g
- Garść orzechów włoskich / 30 g
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Szczypta soli
- Cynamon / 1/2 łyżeczki
Kasza orkiszowa na słodko – przygotowanie
Kaszę namocz w wodzie na noc. Rano opłucz na sitku. W garnuszku umieść kaszę, szczyptę soli i cynamon, rodzynki, napój owsiany i zagotuj (mieszając co chwilę), następnie przykryj przykrywką i gotuj na bardzo małej mocy 10 min., zamieszaj kilka razy. Po tym czasie odstaw. Jabłka pokrój w kostkę i podduś na patelni pod przykryciem ok. 5 min, z dodatkiem masła. Kaszę podawaj z duszonym jabłkiem i orzechami.
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 445 kcal |
Białko | 11 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 71 g |
Błonnik | 11 g |
Żelazo | 3,1 mg |
Wapń | 170 mg |
IG | średni |