fbpx

Kotleciki rybne z cukinią

Nie lubisz ości? Twoje dzieci nie lubią formy całej ryby na talerzu? Wybierz polędwicę z ulubionej ryby i przygotuj szybkie kotleciki bez ości. Podawaj z sezonowymi warzywami (u mnie świeże ogórki z jogurtem i fetą) i pieczonymi ziemniaczkami.

Kotleciki rybne z cukinią – składniki:
  • 300 g polędwicy z dorsza mrożona lub świeża (lub innej ryby)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej (fajnie jak jest żytnia lub pszenna razowa)
  • Garść świeżych ziół (u mnie bazylia)
  • 1/2 małej cukinii potarkowanej na tarce o grubszych oczkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta białego pieprzu
  • Sól (pomiń przy małych dzieciach)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Kotleciki rybne z cukinią – przygotowanie:

Rybę odstaw do rozmrożenia. Pokrój na kawałki. Umieść w naczyniu z nożem na dole, dodaj obrany czosnek, jajko, sok z cytryny, oliwę, biały pieprz i sól. Zblenduj na gładką masę. Dodaj bułkę tartą i cukinię. Posiekaj zioła i wymieszaj ręką. Formuj w dłoniach kotleciki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni ok 15 min.

Na drugiej blaszce w tym samym czasie możesz upiec ziemniaczki. Młodych ziemniaków nie obieraj, tylko umyj i pokrój. Dodaj 1-2 łyżki oliwy, sól, wymieszaj ręką i wyłóż na papier do pieczenia. Piecz tak samo jak rybę.

Wartości odżywcze kotlecików rybnych w 100 g:
Wartość odżywcza:
Energia101 kcal
Białko12 g
Tłuszcze2,7 g
Węglowodany7,6 g
Błonnik0,7 g
Żelazo0,9 mg
Wapń16,6 mg
IGniski