fbpx

Kulki mocy z orzechami laskowymi

Kulki mocy na bazie orzechów laskowych, to mój faworyt jeżeli chodzi o głębie smaku. W poprzednim wpisie „Kulki mocy na 3 sposoby” proponowałam jako bazę klasyczne masło orzechowe (uniwersalne, niedrogie i raczej większość akceptuje jego smak), krem z orzechów włoskich (jednak mają swój specyficzny smak i goryczkę) i mak (ten to trzeba lubić!). Orzechy laskowe zawierają sporo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, czyli tych samych, które przeważają w oliwie z oliwek. Sprawdzą się świetnie w profilaktyce chorób układu krążenia. Dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze takie jak fenole, tokoferole, czy skwalen.

Rożne orzechy są również zacnym źródłem białka dla przykładu laskowe mają 14 g białka w 100 g, włoskie 16 g białka w 100 g, mak niebieski 20 g na 100 g, ale np. sezam znacznie więcej bo 23 g białka na 100 g. Porównajmy sobie również wapń – Ca (przeciętne dzienne zapotrzebowanie to 1000 mg) laskowe 190 mg Ca/100 g, włoskie 87 mg Ca/100 g, sezam 114 g i uwaga wkracza mak niebieski który w 100 g zawiera 1260 mg wapnia! Zwłaszcza w diecie kobiet i dzieci doszukujemy się w produktach żelaza, a więc proszę bardzo – mak 8 mg, sezam 6 mg, włoskie 1,8 mg, laskowe 3,4 mg, oczywiście na 100 g. Warto wiedzieć, że wchłanianie składników pokarmowych zwłaszcza wapnia i żelaza, nie jest na tym samym poziomie jak podają normy, jest o wiele niższe, dlatego ze źródeł roślinnych dostarczamy ich więcej.

Jako bazy do tych kulek mocy użyłam kremu z orzechów laskowych prażonych, zrobionego przy pomocy Thermomixa (obroty 10, 30 sek., ściągnij orzechy ze ścianek kopystką, następnie dodaj 1-2 łyżki oleju uniwersalnego i zmiksuj na obrotach 6-8 ok. 20 sek.). Niestety nie każdy sprzęt zrobi nam fajny i gładki krem zwłaszcza z twardych orzechów. Możesz też kupić gotowe kremy z orzechów np. z firmy Dobry Orzech.

Kulki mocy z orzechami laskowymi – składniki:
  • 180 g kremu z orzechów laskowych w temperaturze pokojowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta soli
  • ok. 50 ml wody
  • 60 g gorzkiej czekolady posiekanej

Do obtoczenia (do wyboru):

  • Kakao
  • Wiórki kokosowe
  • Mielone orzechy
Kulki mocy z orzechami laskowymi – przygotowanie:

Płatki owsiane zblenduj w blenderze kielichowym lub Thermomixie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź (zostaw 50 ml wody) i zblenduj na gładką pastę. W misce umieść zmielone płatki owsiane, pastę daktylową, krem orzechowy, kakao, ok 50 ml wody po daktylach, posiekaną czekoladę opcjonalnie dodaj szczyptę soli (pomiń w przypadku małych dzieci). Wymieszaj ręką do połączenia lub w Thermomixie (30 sek. obroty 6). Masa powinna być dość miękka, ale dająca się formować. Jeżeli masa sypie się, to dodaj jeszcze odrobinę wody. Z masy formuj kulki i obtaczaj w różnych posypkach. Możesz użyć np. kakao, wiórków kokosowych, zmielonych orzechów, cynamonu.

Z przepisu wychodzi ok. 30 małych kulek. Przechowuj w lodówce do około tygodnia czasu.

Wartość odżywcza w 100 g
Energia435 kcal
Białko8,5 g
Tłuszcze26 g
Węglowodany45 g
Błonnik7 g
Żelazo2,8 mg
Wapń97 mg
IGniski