fbpx

Kotleciki z ciecierzycy i dyni

Kotleciki z ciecierzycy i dyni to moje pierwsze podejście do roślinnych kotletów, ale bardzo smaczne! Szukam smacznych przepisów na wege kotleciki (co prawda moje w 100% wege nie są, bo zawierają jajko, ale można je pominąć), które będą chrupkie z wierzchu, mięciutkie w środku i dobrze doprawione. W wielu takich kotletach/burgerach roślinnych są stosowane kasze lub pszenica, ale sobie myślę, że w takim daniu szukamy raczej źródeł białka, które będzie pełnowartościowe. Uzyskamy to przez podanie takiego kotleta ze strączkami i ugotowaną kaszą. Nie chciałabym jeść kotleta z kaszy i dodatkowo kaszy… chyba, że ktoś ma inną wizję 😀.

Przy przygotowaniu inspirowałam się tym przepisem z blogu Jadłonomia.

Z czym podawać? Można podać w formie burgera (zwłaszcza z domową bułą), koniecznie z aromatycznym sosem i warzywami. Wypróbuj też z kaszą /ryżem i warzywami, albo po prostu domowymi frytami i surówką. Rewelacyjnie smakują też na zimno do kanapki w pracy.

U mnie uboższa wersja z chlebem żytnim, ale nadal smaczna i praktyczna 😉.

Kotleciki z ciecierzycy i dyni – składniki na 10 kotlecików:
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g surowej dyni (już po obraniu i bez pestek – waga przed obraniem ok. 300 g)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g pestek dyni (garść)
  • 2 łyżki bułki tartej (u mnie żytnia) albo dowolnej mąki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie, są naturalnym wzmacniaczem smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki wędzonej, szczypta białego lub czarnego pieprzu, ⅓ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka ziarenek kolendry*, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki oliwy, sól**, 1 łyżeczka kardamonu mielonego

*utrzyj w moździerzu, lub użyj mielonej

**pomiń w przypadku małych dzieci, odłóż porcję dla dziecka, a resztę masy posól

Kotleciki z ciecierzycy i dyni – przygotowanie:

Dzień wcześniej namocz soczewicę w dużej ilości wody. Następnego dnia opłucz na sitku i gotuj w nowej wodzie ok. 40-50 min., z dodatkiem sody (przyspiesza gotowanie). Sprawdź, czy ciecierzyca jest dobrze ugotowana. Ma być miękka i kremowa. Ciecierzycę odsącz na sitku, przełóż z powrotem do garnka i jeszcze ciepłą ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. 

Przygotuj masę na kotlety:

Dynię obierz, wydrąż pestki i potarkuj na tarce o grubych oczkach. Pestki dyni upraż krótko na suchej patelni i posiekaj lub zblenduj. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku. Warzywa, jajko i przyprawy dodaj do ciecierzycy. Wymieszaj łyżką do połączenia składników. Wstaw masę do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie formuj w dłoniach kotleciki i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotleciki łatwiej się formuje jak ręce zwilżysz wodą. Piecz w temp. 200 stopni przez 15 min., następnie obróć na drugą stronę i piecz jeszcze 5-10 min. do zarumienienia.

Uwagi:

  • Jajko można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego lub pominąć ten dodatek, bez tego kotlety również się kleją,
  • Zamiast dyni możesz użyć batata, ziemniaka, marchwi, selera, pieczarek, topinamburu, czy korzenia pietruszki. 
  • Cukinia również będzie pasować, ale po starkowaniu posól delikatnie i poczekaj aż puści sok. Odsącz z nadmiaru wody.
  • Jak zmodyfikować pod kątem małych dzieci: nie dodawaj soli do całej masy. Odłóż część masy dla dziecka, a resztę posól. Pozostałe składniki mogą się znaleźć w diecie dziecka. Nie obawiaj się stosowania ostrych przypraw w daniach dla małych dzieci. Zwłaszcza jeżeli jadłaś ostre dania w ciąży lub karmiąc piersią, Twoje dziecko zna już ten smak.
Wartości odżywcze w 1 kotleciku ok. 80 g:
Wartość odżywcza:
Energia155 kcal
Białko7,7 g
Tłuszcze5,1 g
Węglowodany21,3 g
Błonnik4,4 g
Żelazo2,2 mg
Wapń35,6 mg
IGniski