Prosta i smaczna propozycja na pastę do pieczywa. Najbardziej czasochłonne jest oddzielenie mięsa ryby od ości. Fasola nadaje paście mazistej konsystencji i sprawia, że ma więcej wartości odżywczych. Koniecznie podawaj w towarzystwie warzyw! Wszystkie produkty kupisz na Targu Lokalnych Specjałów!
Rozszerzanie diety: nie jest to idealne danie na rozszerzanie diety, ze względu na dodatek soli we wszystkich gotowych produktach – pstrąg, majonez, ogórki konserwowe i fasola w puszce. Możesz dać dziecku do posmakowania.
Pasta z wędzonego pstrąga z fasolą – składniki:
- 1 pstrąg wędzony (mięso oddzielone od ości) / 200 g
- 1 puszka czerwonej fasoli / 240 g
- 1 czerwona cebula / 200 g
- 5 średnich ogórków konserwowych / 350 g
- 1 łyżka majonezu / 25 g
- 1 łyżka jogurtu naturalnego / 25 g
- Sól, pieprz
Pasta z wędzonego pstrąga z fasolą – przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ogórki również pokrój w drobną kostkę. Fasolę odcedź na sitku, opłucz wodą, do momentu aż przestanie się pienić. Ugnieć widelcem fasolę z rybą, majonezem i jogurtem. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Wartość odżywcza w 100 g pasty: | |
Energia | 92 kcal |
Białko | 6,2 g |
Tłuszcze | 3,6 g |
Węglowodany | 9,2 g |
Błonnik | 1,7 g |
Żelazo | 0,6 mg |
Wapń | 27,5 mg |
IG | niski |