Pasta z wędzonego pstrąga z fasolą

Prosta i smaczna propozycja na pastę do pieczywa. Najbardziej czasochłonne jest oddzielenie mięsa ryby od ości. Fasola nadaje paście mazistej konsystencji i sprawia, że ma więcej wartości odżywczych. Koniecznie podawaj w towarzystwie warzyw! Wszystkie produkty kupisz na Targu Lokalnych Specjałów!

Rozszerzanie diety: nie jest to idealne danie na rozszerzanie diety, ze względu na dodatek soli we wszystkich gotowych produktach – pstrąg, majonez, ogórki konserwowe i fasola w puszce. Możesz dać dziecku do posmakowania.

Pasta z wędzonego pstrąga z fasolą – składniki:
  • 1 pstrąg wędzony (mięso oddzielone od ości) / 200 g
  • 1 puszka czerwonej fasoli / 240 g
  • 1 czerwona cebula / 200 g
  • 5 średnich ogórków konserwowych / 350 g
  • 1 łyżka majonezu / 25 g
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego / 25 g
  • Sól, pieprz
Pasta z wędzonego pstrąga z fasolą – przygotowanie:

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Ogórki również pokrój w drobną kostkę. Fasolę odcedź na sitku, opłucz wodą, do momentu aż przestanie się pienić. Ugnieć widelcem fasolę z rybą, majonezem i jogurtem. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Wartość odżywcza w 100 g pasty:
Energia92 kcal
Białko6,2 g
Tłuszcze3,6 g
Węglowodany9,2 g
Błonnik1,7 g
Żelazo0,6 mg
Wapń27,5 mg
IGniski