fbpx

Zdrowe kruche ciasteczka z migdałami

Czy ciasteczka mogą być zdrowe? Te domowe bez wątpienia mogą być zdrowsze, w przeciwieństwie do sklepowych. Wszystko zależy od użytych składników. Bo zrobione w domu, bo przygotowane z produktów dobrej jakości, bo mają subtelny dodatek słodyczy (migdały robią robotę, one też nadają naturalnej słodyczy), bo zrobione z dziećmi. To też jest ZDROWE. Czas poświęcony naszym dzieciom nic nie kosztuje, a bezsprzecznie jest dobry dla wspólnego zdrowia psychicznego.

PS jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny ciasteczek: zamień mąkę orkiszową jasną na razową.

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek cukru/ksylitolu i soli. Jeżeli chcesz zwiększyć gęstość odżywczą zastosuj taką samą zasadę jak przy obniżaniu indeksu glikemicznego – zamień mąkę jasną na razową. Następnie dostosuj kształt ciasteczek do chwytu dziecka – jeżeli chwyta pełną rączką zrób ciastka w kształcie grubego walca (wydłuż pieczenie o 5 min.). Jeżeli chwyt jest bardziej precyzyjny to możesz bardziej bawić się formą ciasteczek, odpowiednio do umiejętności dziecka.

Zdrowe kruche ciasteczka z migdałami – składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 80 g migdałów
  • 20 g pudru z ksylitolu (może być zwykły cukier puder)
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli (pomiń u małych dzieci)
  • Kapka olejku migdałowego, prawdziwego
Zdrowe kruche ciasteczka z migdałami – przygotowanie:

Migdały zmiel w naczyniu z ostrzem na dole. Wszystkie składniki umieść w misie robota, następnie ucieraj do momentu powstania gładkiej, plastycznej masy. Formuj w dłoniach małe kuleczki, później spłaszcz ręką i układaj na blaszce. Na koniec na każdym ciasteczku odciśnij wzór, na przykład za pomocą dużej gwiazdki anyżu lub stempelka. Piecz w temp. 180 stopni ok. 15 min.

Średnia masa ciasteczka: 10 g. Poniższa tabela przedstawia wartości odżywcze jednego ciasteczka o masie 10 g. Indeks glikemiczny ciasteczka jest średni, natomiast ładunek glikemiczny niski. Ładunek wzrasta na średni dopiero przy spożyciu 5 ciasteczek o łącznej wadze ok. 50 g.

Wartość odżywcza 1 ciasteczka o masie 10g:
Energia48 kcal
Białko1,1 g
Tłuszcze3,1 g
Węglowodany4,3 g
Błonnik0,4 g
Żelazo0,2 mg
Wapń7,2 mg
IGśredni

Polecam również przepis na kruche ciasteczka kawowo-orzechowe, które mają całkowicie niski indeks glikemiczny!