Pełnoziarniste babeczki ze śliwkami suszonymi są wilgotne, treściwe i pożywne. Mogą wystąpić w roli deseru, ale też jako samodzielny posiłek. Dodaj do nich jogurt lub twarożek i koniecznie ulubione orzechy.
Pełnoziarniste babeczki – składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g kefiru
- 2 jaja
- 40 g ksylitolu*
- 30 g oleju rzepakowego
- 100 g śliwek suszonych
- 1 gruszka lub małe jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- Naturalny aromat waniliowy
*Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło, w takiej ilości jak lubisz.
Pełnoziarniste babeczki – przygotowanie
Śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw. Gruszkę/ jabłko obierz i potarkuj na tarce o grubych oczkach. W misce umieść mąkę, kefir, jaja, ksylitol, olej, cynamon, sodę i wanilię. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Śliwki odcedź i pokrój w kostkę. Razem z gruszką dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Nakładaj do foremek na babeczki, do ⅔ wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z przepisu powstaje ok. 16 babeczek.
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 202 kcal |
Białko | 6 g |
Tłuszcze | 6,4 g |
Węglowodany | 34,1 g |
Błonnik | 4,6 g |