fbpx

Pizza na pełnoziarnistym spodzie, z topinamburem i grzybkami shimeji

Pizza to zawsze dobry pomysł na czyszczenie lodówki. Przyjmie wszystkie dodatki. Jak sprawić, by pizza była dla nas odżywczym i wartościowym posiłkiem? Przygotować ją na innej mące niż biała pszenna. Jeżeli chcesz otrzymać niski indeks glikemiczny dania, to użyj tylko mąki żytniej jasnej i pełnoziarnistej. Dzięki temu zwiększysz również zawartość błonnika w posiłku. Przygotuj swój sos pomidorowy (zawartość likopenu w pomidorach na ciepło zwiększa się) i dodaj ulubione dodatki. Pamiętaj o umiarze w serze. Wystarczy odrobina dla smaku. Przy nadmiarze dodatków pizza robi traci swoją kruchość i lekkość.

Wypróbuj dodatek sera po upieczeniu. Zamień mozzarellę na twardy ser dojrzewający, jak parmezan lub grana padano. Po upieczeniu pizzy z sosem i warzywami posyp ją potartym serem. Podawaj z zieleniną.

Dlaczego z topinamburem i grzybkami? Topinambur zawiera duże ilości inuliny, która jest naturalną pożywką dla naszych jelitowych przyjaciół. Przepis na zapiekankę z topinamburem znajdziesz tutaj. A grzybki shimeji? O grzybach hodowlanych mogłabym pisać i pisać, a w wielkim skrócie cudownie wspierają nasz układ nerwowy. Dodatkowo można je podawać dzieciom podczas rozszerzania diety (mówimy o grzybach hodowlanych jak pieczarki, boczniaki czy wymienione shimeji).

Podana tabela z wartościami odżywczymi jest bardzo orientacyjna i zakłada 1 placek z sosem pomidorowym i dodatkami: 20 g mozzarelli, 10 g topinamburu w plasterkach, 10 g grzybków, 1 plasterek szynki drobiowej 15 g.

Pizza na pełnoziarnistym spodzie – składniki na 8 placków:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ ok. 2000
  • 350 ml letniej wody / 340 g
  • 25 g świeżych drożdży (lub łyżka suszonych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie do wyostrzenia smaku: suszone pomidory, suszona lub świeża cebula, koncentrat pomidorowy, kilka kropli octu balsamicznego

Zamiast przygotowywania swojego sosu pomidorowego użyj gotowego sosu np. Barilla. Przy gotowych produktach zwróć uwagę na skład, żeby był prosty i zrozumiały. Gotowce mają więcej soli i cukru i więc używaj ich awaryjnie.

Dodatki:

  • 16 plasterków szynki drobiowej dobrej jakości (po 4 plastry na placek)
  • 1,5 opakowania mozzarelli
  • 4 małe bulwy topinamburu
  • 1/2 opakowania grzybków shimeji
Pizza na pełnoziarnistym spodzie – przygotowanie

Mąki i sól umieść w misie robota lub na stolnicy. Wodę wymieszaj z drożdżami, do rozpuszczenia. Dolej oliwę. Wlej płyn do mąki i wyrób ciasto ręcznie lub robotem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces to wstaw miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Ciasto wychodzi trochę inne niż z samej pszennej mąki. Klei się do rąk i jest bardziej plastyczne.

Przygotuj sos. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem wg uznania. Topinambur umyj dokładnie, pozostaw w skórce. Pokrój na cieniutkie plasterki (możesz też posłużyć się obieraczką lub tarką do plasterków). Mozzarellę pokrój w kostkę, grzybki rozdziel i odetnij samą końcówkę.

Rozgrzej piekarnik do 300 stopni.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 porcji. Przed porcjowaniem posmaruj ręce oliwą. Każdą porcję uformuj w kulę, połóż na stolnicy posypanej mąką i ugniataj całymi dłońmi, aż otrzymasz formę płaskich okrągłych placków, cały czas podsypując mąką. Placki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4 sztuki na jedną blaszkę. Na każdego placka nałóż porcję sosu (2-3 łyżki), rozsmaruj i posyp dodatkami. Nie układaj na plackach zbyt dużo składników, żeby nie była za ciężka.

Wstaw do piekarnika na maksymalnie 10 min. Blaszkę umieść w dolnej części piekarnika.

Jak dostosować danie do rozszerzania diety?

Pomiń dodatek soli i ksylitolu/cukru do ciasta i sosu. (Możesz odłożyć małą porcję ciasta i sosu dla dziecka, a resztę posolić). Pomiń też szynkę (dużo soli). Upiecz placek z sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Mozzarellę podaj dziecku osobno, bez pieczenia. Po upieczeniu ściągnij grzybki i topinambur i daj do posmakowania osobno. Ukrój taki kawałek placka, który będzie miękki i nie posiada ostrych i twardych brzegów.

Jak wykorzystać pozostałe grzybki shimeji?

Do jajecznicy, omleta, do makaronu. Wystarczy je krótko podsmażyć na oliwie z oliwek.

Podsmaż krótko z cukinią i czosnkiem, dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej, polej danie oliwą lub innym olejem tłoczonym na zimno i posyp płatkami drożdżowymi. Proste i pożywne.

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia330 kcal
Białko15 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany53 g
Błonnik7 g
Żelazo2,9 mg
Wapń140 mg
IGśredni