Kto to słyszał, żeby do placków na słodko dodawać fasolę… Dodają do brownie to i do placków można. Fasola zwiększa gęstość odżywczą, a składniki użyte w tym przepisie sprawiają, że placki nasycą na dłużej, są źródłem skrobi opornej, błonnika, białka i dobrych węglowodanów. Mają przyjemną konsystencję i są naprawdę smaczne! Aczkolwiek musiałam masę „podkręcić” wanilią i kardamonem, a także ciut większym dodatkiem słodzika niż zawsze. Takie mi smakowały. A jeszcze bardziej z malinami!
Jak Ci smakują placki? – zapytałam męża. No dobre, ale czuć, że coś dodałaś. – skomentował. I tak za każdym razem gdy zrobię coś nietypowego. Dlaczego? Dla jednych jest to typowe – dla tych których rodzice dbali o różnorodność w diecie od małego, dla innych takie połączenie jest nie do przejścia lub spotka się z mniejszym zachwytem. Rodzice często wychodzą z założenia, że jak mi to nie smakuje to dziecku też nie będzie smakować. A te założenia później się spełniają.
Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika i soli. Pozostałe składniki są w pełni bezpieczne dla Twojego malucha. Możesz dodać rozgniecionego widelcem banana, jeżeli chcesz dosłodzić.
Placki z czerwonej fasoli – składniki:
- 2 jajka
- 1 puszka fasoli (po odsączeniu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego uniwersalnego / kokosowego rozpuszczonego
- 2 łyżki ksylitolu
- Szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżki otrębów dowolnych (u mnie z płaskurki drobne, mielone, można użyć też kaszki manny razowej)
- Naturalny aromat waniliowy
- Opcjonalnie: szczypta kardamonu, najbardziej aromatyczne są ziarenka rozgniecione w moździerzu.
- Do podania: owoce takie jak maliny, truskawki, jagody, wiśnie itp.
Placki z czerwonej fasoli – przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Smaż na beztłuszczowej patelni – powolutku, po kilka minut z każdej ze stron. Placki trochę ciężej się przekłada na drugą stronę, najlepiej wsunąć łopatkę zdecydowanym ruchem. Podawaj z owocami lub musem owocowym.
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Energia | 177 kcal |
Białko | 8,6 g |
Tłuszcze | 7,3 g |
Węglowodany | 21,6 g |
Błonnik | 4,8 g |
Żelazo | 2,1 mg |
Wapń | 64,2 mg |
IG | niski |