fbpx

Placki z czerwonej fasoli jak brownie

Kto to słyszał, żeby do placków na słodko dodawać fasolę… Dodają do brownie to i do placków można. Fasola zwiększa gęstość odżywczą, a składniki użyte w tym przepisie sprawiają, że placki nasycą na dłużej, są źródłem skrobi opornej, błonnika, białka i dobrych węglowodanów. Mają przyjemną konsystencję i są naprawdę smaczne! Aczkolwiek musiałam masę „podkręcić” wanilią i kardamonem, a także ciut większym dodatkiem słodzika niż zawsze. Takie mi smakowały. A jeszcze bardziej z malinami!

Jak Ci smakują placki? – zapytałam męża. No dobre, ale czuć, że coś dodałaś. – skomentował. I tak za każdym razem gdy zrobię coś nietypowego. Dlaczego? Dla jednych jest to typowe – dla tych których rodzice dbali o różnorodność w diecie od małego, dla innych takie połączenie jest nie do przejścia lub spotka się z mniejszym zachwytem. Rodzice często wychodzą z założenia, że jak mi to nie smakuje to dziecku też nie będzie smakować. A te założenia później się spełniają.

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika i soli. Pozostałe składniki są w pełni bezpieczne dla Twojego malucha. Możesz dodać rozgniecionego widelcem banana, jeżeli chcesz dosłodzić.

Placki z czerwonej fasoli – składniki:
  • 2 jajka
  • 1 puszka fasoli (po odsączeniu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego uniwersalnego / kokosowego rozpuszczonego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżki otrębów dowolnych (u mnie z płaskurki drobne, mielone, można użyć też kaszki manny razowej)
  • Naturalny aromat waniliowy
  • Opcjonalnie: szczypta kardamonu, najbardziej aromatyczne są ziarenka rozgniecione w moździerzu.
  • Do podania: owoce takie jak maliny, truskawki, jagody, wiśnie itp.
Placki z czerwonej fasoli – przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Smaż na beztłuszczowej patelni – powolutku, po kilka minut z każdej ze stron. Placki trochę ciężej się przekłada na drugą stronę, najlepiej wsunąć łopatkę zdecydowanym ruchem. Podawaj z owocami lub musem owocowym.

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia177 kcal
Białko8,6 g
Tłuszcze7,3 g
Węglowodany21,6 g
Błonnik4,8 g
Żelazo2,1 mg
Wapń64,2 mg
IGniski