fbpx

Sycący suflet śniadaniowy

Zwykłe owsianki, pieczone, placuszki… to wszystko znudziło się Twojej rodzinie? Przygotuj prosty suflet śniadaniowy na bazie jajek. Bogaty w białko, sycący, o niskim indeksie glikemicznym, do zjedzenia przy stole, do zabrania na piknik lub do pracy. Połącz z ulubionymi dodatkami jak jogurt, masło orzechowe i sezonowe owoce! Będzie pyszny!

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika i soli. Pozostałe składniki są w pełni bezpieczne dla Twojego malucha. Podaj mu wszystko oddzielnie – kawałek sufletu, jogurt i pokrojone owoce. Niech eksploruje smaki oddzielnie.

Sycący suflet śniadaniowy – składniki:
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki płatków z amarantusa lub komosy ryżowej (mogą być również jaglane lub ryżowe – ciut podwyższą IG)
  • 4 płaskie łyżki mąki żytniej jasnej typ 720 (przesianej przez sitko)
  • 4 łyżki mleczka kokosowego (lub zamień na jogurt naturalny)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sycący suflet śniadaniowy – przygotowanie:

Jajka z cukrem ubij na puszysty krem. Dodaj erytrytol i szczyptę soli. Ubijaj jeszcze kilka minut. Dodawaj powoli olej. Po połączeniu zatrzymaj obroty. Dodaj płatki, mąki, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i wymieszaj delikatnie i krótko łopatką. Przełóż do formy żaroodpornej (u mnie forma do tarty szklana) i piecz 30 min. w temp. 180 stopni, do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia246 kcal
Białko8,3 g
Tłuszcze16,9 g
Węglowodany21,4 g
Błonnik1,1 g
Żelazo2,6 mg
Wapń42,3 mg
IGniski