Masz nadmiar twarogu? A może zastanawiasz się jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków? Nie ma nic prostszego niż dania jednogarnkowe – zwłaszcza pieczone. Dodatkowym plusem jest to, że zjadasz na kolację w domu, a następnego dnia na śniadanie w pracy. Jedna robota – dwa posiłki. Przy okazji wrzucasz do środka resztki z lodówki.
Jakkolwiek nie zrobisz zapiekanki, zawsze wyjdzie. Zamiast twarogu możesz użyć więcej jogurtu/mascarpone/śmietankę, również wegańską. Jajka ścinają, kasza manna lub płatki owsiane zagęszczają i wchłaniają nadmiar płynu. Możesz je zastąpić innymi płatkami pełnoziarnistymi lub odrobiną mąki. Owoce wymieniaj dowolnie. Miłej zabawy w mieszaniu! 😉
Co do formy – najlepiej płaskie, szerokie naczynie żaroodporne. U mnie najlepiej się sprawdza forma do tarty.
Rozszerzanie diety: możesz podać zapiekankę z twarogiem i kaszą manną dziecku podczas rozszerzania diety, pomiń dodatek soli i ksylitolu. Żeby zwiększyć jeszcze bardziej gęstość odżywczą dodaj mielone orzechy.
Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – składniki:
- Twaróg półtłusty / 350 g
- Małe opakowanie jogurtu naturalnego / 150 g
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki kaszy manny orkiszowej razowej / 60 g
- 3 łyżki płatków owsianych / 30 g
- Szczypta soli
- 1 opakowanie mrożonych owoców leśnych / 450 g
Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie produkty (oprócz mrożonych owoców) umieść w misie robota planetarnego i wymieszaj do połączenia. Bez robota również sobie poradzisz – wymieszaj różgą kuchenną. Dodaj mrożone owoce i wymieszaj łyżką. Masę przełóż do płaskiego i szerokiego naczynia żaroodpornego (np. forma do tarty). Piecz 30-40 min. do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie masa będzie lekko płynna w środku formy, po ostygnięciu stężeje.
Owoce leśne, zwłaszcza mrożone puszczają dużo soku więc zapiekanka nie wychodzi mocno zwarta, a bardziej do nakładania łyżką. Możesz użyć innych owoców np. jabłek pokrojonych w kostkę, albo dodać więcej kaszy manny lub płatków, by otrzymać bardziej zwartą konsystencję – do krojenia.
Wartość odżywcza w porcji tj. 200 g zapiekanki: | |
Energia | 226 kcal |
Białko | 17,3 g |
Tłuszcze | 6,4 g |
Węglowodany | 28 g |
Błonnik | 3,5 g |
Żelazo | 1,4 mg |
Wapń | 140,5 mg |
IG | niski |