Chcesz jeść mniej mięsa? Chcesz by Twoja dieta była bardziej różnorodna? A może zastanawiasz się, jak zwiększyć ilość obiadu dla całej rodziny, nie wydając więcej?
Postaw na strączki, warzywa i kasze. Strączki idealnie się komponują z mięsem, wzbogacą je w błonnik, skrobię oporną i zwiększą objętość. Warzywa dodadzą antyoksydantów, błonnika i smaku. Kasze zawsze mile widziane – niedrogie, ogólnodostępne, rodzime, zasobne w błonnik i masę witamin i minerałów.
Rozszerzanie diety: pomiń dodatek soli i sosu sojowego. Zarówno kotleciki jak i kaszę możesz podawać dziecku podczas rozszerzania diety. Jeżeli przygotowujesz mizerię, to podaj dziecku oddzielnie ogórka (pokrojonego w grube słupki) i jogurt naturalny.
Kotleciki z soczewicą i warzywami – składniki:
- Mięso mielone drobiowe / 400 g
- 100 g suchej czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka / 150 g
- 1 kawałek selera / 150 g
- 4 łyżki bułki tartej (najlepiej razowej)
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- Szczypta soli opcjonalnie
- Szczypta białego pieprzu
Kotleciki z soczewicą i warzywami – przygotowanie:
Soczewicę opłucz na sitku. Umieść w garnku, zalej wodą do przykrycia. Gotuj ok. 15 min. (w razie potrzeby dolewaj po trochu wody) i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
Marchewkę i seler obierz, następnie potarkuj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ręką lub za pomocą robota planetarnego. Formuj małe kotleciki, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni ok. 20 min.
W między czasie ugotuj kaszę pęczak i przygotuj mizerię. Mój sos do ogórków: jogurt naturalny, sok z cytryny, odrobina soli i cukru, szczypiorek, 1-2 ząbki czosnku.
Kaszę podawaj z oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno.
Kotleciki są również smaczne kolejnego dnia wkrojone do sałatki lub kanapki.
Wartość odżywcza w 100 g kotlecików: | |
Energia | 120 kcal |
Białko | 13,8 g |
Tłuszcze | 1,7 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 3 g |
Żelazo | 1,5 mg |
Wapń | 0,5 mg |
IG | niski |