fbpx

Kotleciki mięsne z soczewicą i warzywami

Chcesz jeść mniej mięsa? Chcesz by Twoja dieta była bardziej różnorodna? A może zastanawiasz się, jak zwiększyć ilość obiadu dla całej rodziny, nie wydając więcej?

Postaw na strączki, warzywa i kasze. Strączki idealnie się komponują z mięsem, wzbogacą je w błonnik, skrobię oporną i zwiększą objętość. Warzywa dodadzą antyoksydantów, błonnika i smaku. Kasze zawsze mile widziane – niedrogie, ogólnodostępne, rodzime, zasobne w błonnik i masę witamin i minerałów.

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek soli i sosu sojowego. Zarówno kotleciki jak i kaszę możesz podawać dziecku podczas rozszerzania diety. Jeżeli przygotowujesz mizerię, to podaj dziecku oddzielnie ogórka (pokrojonego w grube słupki) i jogurt naturalny.

Kotleciki z soczewicą i warzywami – składniki:
  • Mięso mielone drobiowe / 400 g
  • 100 g suchej czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 średnia marchewka / 150 g
  • 1 kawałek selera / 150 g
  • 4 łyżki bułki tartej (najlepiej razowej)
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta soli opcjonalnie
  • Szczypta białego pieprzu
Kotleciki z soczewicą i warzywami – przygotowanie:

Soczewicę opłucz na sitku. Umieść w garnku, zalej wodą do przykrycia. Gotuj ok. 15 min. (w razie potrzeby dolewaj po trochu wody) i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia płynu.

Marchewkę i seler obierz, następnie potarkuj  na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ręką lub za pomocą robota planetarnego. Formuj małe kotleciki, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni ok. 20 min. 

W między czasie ugotuj kaszę pęczak i przygotuj mizerię. Mój sos do ogórków: jogurt naturalny, sok z cytryny, odrobina soli i cukru, szczypiorek, 1-2 ząbki czosnku.

Kaszę podawaj z oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

Kotleciki są również smaczne kolejnego dnia wkrojone do sałatki lub kanapki.

Wartość odżywcza w 100 g kotlecików:
Energia120 kcal
Białko13,8 g
Tłuszcze1,7 g
Węglowodany14 g
Błonnik3 g
Żelazo1,5 mg
Wapń0,5 mg
IGniski