fbpx

Zupa z batata i soczewicy

Zupa z batata i soczewicy to szybkie i pożywne danie jednogarnkowe. Jest to połączenie batata z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Jeżeli lubisz pikantne dania, to koniecznie dodaj papryczkę chilli!

Zupa z batata i soczewicy – składniki na 4 porcje:
  • 130 g soczewicy
  • 1 duży batat / 300 g
  • 1 średnia cukinia / 300 g
  • 1 duża cebula / 260 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • Szczypta białego pieprzu
  • 1 puszka mleczka kokosowego / 400 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub przecieru / 400 g
  • woda – ok 400 ml
  • mały kawałek imbiru / 20 g
Zupa z batata i soczewicy – przygotowanie

Batata i cebulę obierz, pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż, pokrój w plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Ziarenka kolendry utrzyj w moździerzu (możesz też użyć świeżej kolendry). Imbir pokrój w plastry. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso, warzywa, imbir i kolendrę. Podsmaż kilka minut mieszając cały czas. Soczewicę opłucz na sitku i dodaj do mięsa z warzywami. Zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie zamieszaj kilka razy, w razie potrzeby dolej więcej wody. Po tym czasie soczewica powinna się rozpaść całkowicie, a warzywa zmięknąć. Dodaj mleczko kokosowe i pomidory krojone. Dopraw solą do smaku.

Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia577 kcal
Białko32,4 g
Tłuszcze28,5 g
Węglowodany55,8 g
Błonnik9,7 g
Żelazo8 mg
Wapń118 mg
IGniski