Zupa z batata i soczewicy to szybkie i pożywne danie jednogarnkowe. Jest to połączenie batata z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Jeżeli lubisz pikantne dania, to koniecznie dodaj papryczkę chilli!
Zupa z batata i soczewicy – składniki na 4 porcje:
- 130 g soczewicy
- 1 duży batat / 300 g
- 1 średnia cukinia / 300 g
- 1 duża cebula / 260 g
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziarenek kolendry
- Szczypta białego pieprzu
- 1 puszka mleczka kokosowego / 400 g
- 1 puszka pomidorów krojonych lub przecieru / 400 g
- woda – ok 400 ml
- mały kawałek imbiru / 20 g
Zupa z batata i soczewicy – przygotowanie
Batata i cebulę obierz, pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż, pokrój w plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Ziarenka kolendry utrzyj w moździerzu (możesz też użyć świeżej kolendry). Imbir pokrój w plastry. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso, warzywa, imbir i kolendrę. Podsmaż kilka minut mieszając cały czas. Soczewicę opłucz na sitku i dodaj do mięsa z warzywami. Zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie zamieszaj kilka razy, w razie potrzeby dolej więcej wody. Po tym czasie soczewica powinna się rozpaść całkowicie, a warzywa zmięknąć. Dodaj mleczko kokosowe i pomidory krojone. Dopraw solą do smaku.
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 577 kcal |
Białko | 32,4 g |
Tłuszcze | 28,5 g |
Węglowodany | 55,8 g |
Błonnik | 9,7 g |
Żelazo | 8 mg |
Wapń | 118 mg |
IG | niski |