Przepis na placuszki z kaszy jaglanej i jabłka to jest inspiracja na moje ulubione placuszki z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Są idealne, wilgotne, pachnące cynamonem i jabłkiem, zdrowe i pożywne! Banalnie proste w przygotowaniu. Oryginalny przepis, czyli moje pierwotne odkrycie, pochodzi od Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla, który znajdziesz tutaj. Jak mam pustą głowę to szukam tam inspiracji. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, pod kątem tego co było w zapasach.
Placuszki – składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duże jabłko
- 20 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 40 g
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu* / 10 g
- 2 jaja
*Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło.
Placuszki – przygotowanie
W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki oprócz jabłka, a kaszy tylko połowę porcji. Zblenduj na jednolitą masę. Jabłko obierz i potarkuj. Do masy dodaj pozostałą kaszę i jabłko. Wymieszaj, smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron (nakładaj 1 dużą łyżkę masy). Podawaj z jogurtem naturalnym. 1 placek waży średnio 25 g
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 135 kcal |
Białko | 3,9 g |
Tłuszcze | 5,3 g |
Węglowodany | 19 g |
Błonnik | 1,7 g |
Żelazo | 0,8 mg |
Wapń | 18 mg |
IG | średni |