Gofry robię często, a moim faworytem ostatnio są gofry z batatem. Słodkie ziemniaki nadają fajnej słodkości. Do tego są bogate w karotenoidy. Nie znajdziesz u mnie na profilu zwykłych gofrów i słodkości… bo tego jest dużo wszędzie. A ja wychodzę z założenia, że jak coś gotuję, to ma być nie tylko smaczne, ale też zdrowe, odżywcze, sycące. Gofry nie są u mnie deserem, ale po prostu słodkim, pożywnym posiłkiem.
Gofry z batatem – składniki na 10 gofrów:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g kefiru
- 40 g oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru / 50 g
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g batata (1 mała sztuka lub ½ dużego batata)
Gofry z batatem – przygotowanie
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj rózgą kuchenną. Batata obierz i potarkuj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Odstaw na 10 minut. Nagrzej gofrownicę. Nakładaj masę łyżką i piecz 3 minuty. Gofry przy wyciąganiu są jeszcze miękkie, robią się chrupkie po chwili, jak odparują. Dosyp więcej mąki, jeżeli mają być sztywniejsze.
1 gofr waży średnio ok. 50-60 g.
Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 153 kcal |
Białko | 4,8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 22,7 g |
Błonnik | 2,9 g |
Żelazo | 1,2 mg |
Wapń | 43 mg |
IG | średni |