fbpx

Szybka zupa z soczewicą

Do tej szybkiej zupy warzywnej z soczewicą użyłam mrożonych warzyw, dzięki czemu pomijamy etap obierania i krojenia, przynajmniej w jakiejś części. Przy zakupie mrożonek zwracam uwagę na to, aby nie miały w sobie żadnych zbędnych tłuszczów i zawierały same warzywa. Najchętniej kupuję takie warzywa, które występują pojedynczo jak fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuł, marchewka mini. Porządne zakupy są bardzo ważne w pielęgnowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Mrożonki są zawsze na mojej stałej liście. Jak już wyczerpię wszystkie swoje zapasy to mrożonki zawsze na mnie czekają.

Szybka zupa z soczewicą – składniki na 2 porcje:
  • 100 g zielonej suchej soczewicy
  • 5 średnich ziemniaków / 400 g
  • 1/2 opakowania mrożonej marchewki mini
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 małe cebule / 150 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l wody
  • Szczypta kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
Szybka zupa z soczewicą – przygotowanie

Soczewicę namocz dzień wcześniej w dużej ilości wody. Możesz też wykorzystać dowolne strączki z zalewy w ilości ok. 300 g. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli dodaj mrożone warzywa, podduś 3-4 minuty pod przykryciem. Następnie dodaj ziemniaki i namoczoną soczewicę (odsączoną z wody i przepłukaną na sitku). Zalej litrem wody, dopraw solą, pieprzem, kurkumą i gotuj pod przykryciem 30 min. Po tym czasie dodaj sok z cytryny lub naturalny ocet jabłkowy. Podawaj z koperkiem. Do wykończenia zupy świetnie się nada również kilka łyżek mleczka kokosowego lub śmietany.

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia503 kcal
Białko22 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany90 g
Błonnik18,5 g
Żelazo7,7 mg
Wapń187,5 mg
IGniski