Jak przygotować puszyste i pachnące ciasto bananowe? Ubić jaja na puszystą masę i umiejętnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Bez wątpienia ciasto jest smaczne i pożywne, ale nie musi wcale pełnić tylko funkcji deseru! Idealnie się nada jako drugie śniadanie lub zdrowa przekąska. Wszystko zależy od tego z jakimi dodatkami podamy. Możesz na przykład podawać z „nutellą” z tego przepisu i świeżymi owocami, albo jogurtem i orzechami.
Puszyste ciasto bananowe – składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/2 cytryny
- 100 g mąki kukurydzianej (lub innej)
- 3 jaja
- 1 łyżka cukru
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
Puszyste ciasto bananowe – przygotowanie:
W głębokim talerzu umieść obrane banany. Wyciśnij sok z połowy cytryny, polej nim banany i ugnieć widelcem. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do bananów. W misie miksera umieść jaja i cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysta masa. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Do masy jajecznej wlewaj bardzo cienką strużką olej. Dodaj masę bananową i przesianą mąkę z sodą. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Nie za długo, żeby masa nie straciła lekkości. Przelej do formy i piecz w 180 stopniach ok 15-20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 221 kcal |
Białko | 4,6 g |
Tłuszcze | 11,5 g |
Węglowodany | 25,9 g |
Błonnik | 2,1 g |
Żelazo | 1,3 mg |
Wapń | 18,3 mg |
IG | średni |