fbpx

Topinambur pieczony z warzywami i kurczakiem

Dlaczego warto włączyć do diety topinambur? Ponieważ ma wyjątkowo dużo inuliny (nawet 17%), która pełni funkcję prebiotyku w naszych jelitach. Można powiedzieć, że jest pożywką dla naszych dobrych żyjątek w jelitach. Sprawdzi się w diecie osób z IO, cukrzycą (obniża stężenie glukozy we krwi), hipercholesterolemią (obniża poziom cholesterolu). Do tego w bulwach kryje się się trochę wapnia, żelaza, potasu, cynku i witamin z grupy B.

Topinambur nie jest trudny do przygotowania. Potraktuj go tak samo jak ziemniaki. Idealnie nadaje się do puree, zupy krem, do zwykłej zupy, do pieczenia z innymi warzywami, zrobić chipsy.

W moim przepisie warzywa możesz wymieniać dowolnie. Jeżeli chcesz przygotować wersję bez mięsa, to posyp danie fetą albo wędzonym tofu pod koniec pieczenia, czyli na ostatnie 10 min.

Topinambur pieczony z warzywami i kurczakiem – składniki na 2 porcje:
  • 400 g topinamburu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 brokułu, same różyczki
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • Pieprz
Topinambur pieczony z warzywami i kurczakiem – przygotowanie:

Jeżeli topinambur jest świeży to wystarczy go dobrze umyć, czy nawet wyszorować szczotką/gąbką, bez obierania. Skórka jest jadalna. Bulwy przekrój na połówki. Brokuł podziel na różyczki, paprykę pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku. Warzywa z czosnkiem wymieszaj w misce. Dodaj 2 łyżki oliwy i 2 łyżki sosu sojowego. Rozmaryn rozetrzyj w moździerzu i dodaj do warzyw. Piekarnik wraz z naczyniem do zapiekania nagrzej do 200 stopni. Przełóż warzywa do naczynia i piecz ok. 30 min. W między czasie pokrój kurczaka na cieńsze paski. Dodaj 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, słodką mieloną paprykę i pieprz, wymieszaj do połączenia. Po ok. 30 min. mięso wyłóż na wierzch warzyw i piecz jeszcze 10 min.

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość odżywcza w 100 g
Energia472 kcal
Białko34 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany57 g
Błonnik11 g
Żelazo11 mg
Wapń155 mg
IGniski