fbpx

Tarta dyniowa z jabłkami

Tarta dyniowa z jabłkami na kruchym spodzie żytnio-owsianym będzie idealnym zwieńczeniem sezonu dyniowego. Przez połączenie mąki żytniej, owsianej, twarogu, jajek, dyni i jabłek otrzymujemy całkiem pożywny posiłek bogaty w białko i błonnik o niskim indeksie glikemicznym. Po upieczeniu ciasta koniecznie daj mu dobrze ostygnąć. Serowo-dyniowa masa robi się wtedy lekko budyniowa i dobrze się kroi. Tarta dyniowa jest całkiem prosta i szybka w przygotowaniu.

Póki sezon na dynię trwa warto korzystać z antyoksydacyjnego potencjału jaki ze sobą niesie pomarańczowy kolor. Przygotuj sobie również dyniowe zapasy na zimę w formie puree i dżemu z dyni i jabłek.

Chcesz więcej przepisów z dynią? Zapisz się na listę osób oczekujących na Dyniowe Inspiracje, które są zbiorem 13 przepisów ze zdjęciami na różne dania z dyni. Wytrawne, słodkie, przetwory i sok na odporność. Dyniowe Inspiracje będą gotowe 28 września. Zapisz się tutaj!

Tarta dyniowa – składniki na kruchy spód:
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 40 g ksylitolu/erytrytolu (może też być po prostu cukier puder)
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki wyrób robotem lub ugnieć ręcznie na gładką masę. Rozprowadź równomiernie na blaszce do tarty odrywając małe kawałki i rozkładając palcami po całej formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 10 min. W tym czasie przygotuj masę serową.

Tarta dyniowa – składniki na krem:
  • 3 całe jaja
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 40 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
  • 200 g obranej dyni (przed obraniem ok 300 g)
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 duże jabłka
Tarta dyniowa – przygotowanie:

Dynię potarkuj na tarce lub pokrój drobno. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. W misie blendera umieść jaja, twaróg, sok z cytryny i skórkę, ksylitol, dynię, skrobię ziemniaczaną i sodę. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Wylej krem na podpieczony spód. Na wierzch wyłóż jabłka. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu zostaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g
Energia175 kcal
Białko6,1 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany22,3 g
Błonnik1,9 g
Żelazo0,9 mg
Wapń38,1 mg
IGniski