Trzy pomysły na zdrowsze naleśniki! Spytasz co jest złego w najzwyklejszych naleśnikach na białej mące? Niby nic. Po prostu nie jest to danie odżywcze i sycące na długo. Jak zjemy raz w miesiącu to ok. Sęk w tym, że mając dzieci naleśniki przygotowujemy częściej. Chcemy również, żeby były gęste odżywczo, sycące, bogate w błonnik, białko, witaminy i minerały. Dlatego przychodzę z trzema przepisami, które przygotowuję najczęściej w moim domu. Przepisy można dowolnie modyfikować – zamiast mleka użyj napoju roślinnego, lub wymień na produkty fermentowane jak kefir/maślanka. Masz w domu tylko jogurt? Rozcieńcz go z wodą.
Na końcu wpisu znajdziesz tabelę z wartościami odżywczymi i indeksem glikemicznym naleśników.
Takie naleśniki możesz spokojnie przygotować dla dziecka u którego rozszerzasz dietę. Pomiń wtedy dodatek soli i cukru/słodzika.
Na blogu znajdziesz również przepisy na zdrowe gofry.
Naleśniki na mące orkiszowej pełnoziarnistej:
- 2 jaja
- 150 g kefiru
- 80 g wody
- 100 g maki orkiszowej razowej / typ ok. 2000
- Szczypta soli
- Łyżka cukru/ksylitolu (można pominąć)
- 20 g oleju rzepakowego
Wszystkie składniki połącz w misce rózgą kuchenną lub zblenduj blenderem. Smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników średniej wielkości. Mąkę orkiszową możesz również wymienić na pszenną razową lub wymieszać jasną mąkę z razową.
Naleśniki na mące żytniej jasnej:
- 2 jaja
- 300 g mleka lub napoju roślinnego
- 100 g mąki żytniej jasnej / typ 720
- Szczypta soli
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 łyżki siemienia lnianego / 20 g
Wszystkie składniki połącz w misce rózgą kuchenną lub zblenduj blenderem. Smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników średniej wielkości. Warto wiedzieć, że mąka żytnia ma mniej glutenu niż pszenna (orkisz to też pszenica), a ten jest odpowiedzialny za fajną, sprężystą i ścisłą strukturę ciasta. Dlatego ciasto na naleśniki na mące żytniej lepiej zrobić trochę gęstsze niż tradycyjne.
Naleśniki na kaszy gryczanej białej:
- 100 g kaszy gryczanej białej, niepalonej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 jaja
- Szczypta soli
- 1 łyżka ksylitolu (można pominąć)
- 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
Dzień przed robieniem naleśników – kaszę gryczaną zalej zimną wodą i zostaw na całą noc (lub w ciągu dnia na min. 5 godz.), rano opłucz dobrze na sitku. Kaszę umieść w naczyniu blendera, dodaj pozostałe składniki i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej dobrze patelnie i wylewaj ciasto. Smaż na patelni beztłuszczowej z dwóch stron, do zarumienienia. Naleśniki dobrze się przewraca na drugą stronę. Z przepisu wychodzi 8-10 naleśników średniej wielkości.
Wartość odżywcza w 100 g naleśników na mące orkiszowej razowej / żytniej jasnej / kaszy gryczanej | |
Energia | 164 / 161 / 184 kcal |
Białko | 7,3 / 4,1 / 7,6 g |
Tłuszcze | 7,8 / 7,7 / 8,6 g |
Węglowodany | 17 / 20 / 22 g |
Błonnik | 2,1 / 2,7 / 2,6 g |
Żelazo | 1,3 / 0,8 / 1,2 mg |
Wapń | 54 / 87 / 74 mg |
Indeks glikemiczny | średni / niski / niski |
Ładunek glikemiczny | niski / niski / niski |