fbpx

Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką

Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką wyszło przy okazji śniadania… Chciałam zrobić coś lekkiego i zarazem pożywnego. I takie wyszło. Idealne również do zabrania na wynos. Wypróbuj na ciepło ze skyrem i domowym musem jabłkowym!

Jeśli jesteś na etapie rozszerzania diety pomiń dodatek soli i słodzidła. Aby otrzymać niski indeks glikemiczny dania, wystarczy zamienić mąkę orkiszową na żytnią jasną (typ 720).

Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką – składniki:
  • 120 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 3 jajka
  • 40 g oleju uniwersalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 100 g kefiru/maślanki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • Szczypta soli
Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką – przygotowanie:

Jabłko i marchewkę obierz. Jabłko potarkuj na tarce o grubszych oczkach, marchewkę na drobniejszych. W misce wymieszaj rózgą kuchenną wszystkie składniki, dodaj jabłko i marchew, wymieszaj łyżką do połączenia. Przelej do ulubionej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 30 min.

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza:
Energia152 kcal
Białko5,2 g
Tłuszcze7,5 g
Węglowodany28 g
Błonnik2,1 g
Żelazo1,1 mg
Wapń41 mg
IGśredni