fbpx

Gofry z batatem

Gofry robię często, a moim faworytem ostatnio są gofry z batatem. Słodkie ziemniaki nadają fajnej słodkości. Do tego są bogate w karotenoidy. Nie znajdziesz u mnie na profilu zwykłych gofrów i słodkości… bo tego jest dużo wszędzie. A ja wychodzę z założenia, że jak coś gotuję, to ma być nie tylko smaczne, ale też zdrowe, odżywcze, sycące. Gofry nie są u mnie deserem, ale po prostu słodkim, pożywnym posiłkiem.

Gofry z batatem – składniki na 10 gofrów:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g kefiru
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru / 50 g
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g batata (1 mała sztuka lub ½ dużego batata)
Gofry z batatem – przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj rózgą kuchenną. Batata obierz i potarkuj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Odstaw na 10 minut. Nagrzej gofrownicę. Nakładaj masę łyżką i piecz 3 minuty. Gofry przy wyciąganiu są jeszcze miękkie, robią się chrupkie po chwili, jak odparują. Dosyp więcej mąki, jeżeli mają być sztywniejsze.

1 gofr waży średnio ok. 50-60 g.

Wartości odżywcze w 1 porcji
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia153 kcal
Białko4,8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany22,7 g
Błonnik2,9 g
Żelazo1,2 mg
Wapń43 mg
IGśredni