Kokosowy deser z nerkowcami i biszkoptem

Deser z kremem kokosowym i nerkowcami to pomysł na słodkie co nieco o niskim indeksie glikemicznym, do tego wymieszane w misce… Tak czasami robi moja mama i są to najlepsze desery 😀.Więc można powiedzieć, że zgapiłam. W tym deserze możesz wymieniać dowolnie dodatki, a zamiast piec swój biszkopt, przygotuj szybki spód z mielonych płatków owsianych/wiórków kokosowych i masła orzechowego. Pamiętaj żeby dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin przed przygotowaniem namoczyć nerkowce w wodzie z cytryną.

Po zastygnięciu deser ma zwartą konsystencję, w sam raz do krojenia lub nakładania łyżką.

Czy deser nadaje się do podania dziecku podczas rozszerzania diety? Jeżeli to będzie jednorazowy wyskok i dziecko koniecznie będzie chciało włożyć rękę w Twój talerz – trudno, nic się nie stanie 😉. Raczej takie desery nie stanowią bazy naszej diety i lepiej by tą bazą nie były. Chodzi tylko i wyłącznie o nawyki i słodki smak, bo danie samo w sobie jest odżywcze. Chyba, że spodoba Ci się ta forma dania i chcesz wpleść ją w swój jadłospis, to niech same owoce nadają słodkości. Oczywiście pomiń dodatek soli, jeżeli przygotowujesz danie z myślą o dzieciach.

Kokosowy deser z nerkowcami – porcja na 6 osób:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na puszystą masę, pod koniec ubijania dodawaj słodzik łyżka po łyżce, na koniec szczyptę soli. Ubijaj jeszcze minutę. Następnie dodawaj żółtka stopniowo, cały czas miksując. Mąki odważ i przesiej przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie łopatką. Przełóż do blaszki (nieważne jakiej, biszkopt i tak pójdzie pod nóż).Piecz w 180 stopniach ok 15-20 min. Ostudź biszkopt.

Krem kokosowy

  • 500 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • 10 g żelatyny (1 czubata łyżka) lub agaru
  • Owoce (u mnie ½ granatu i 1 pomarańcza)*

*Użyj dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych. Jeżeli używasz owoców z mrożonki rozmroź je najpierw, a do masy kokosowej użyj 5 g więcej żelatyny. Dodaj wtedy rozmrożone owoce wraz z sokiem. Krem możesz również wymieszać z domowym dżemem lub owocami z puszki (uwaga bo słodkie). Pomiń dodatek słodzika w takim przypadku. 

Dzień wcześniej lub rano: orzechy nerkowca zalej wodą, opcjonalnie dodaj 3 łyżki soku z cytryny. 

Żelatynę zalej wrzątkiem (⅓ filiżanki) i mieszaj łyżeczką do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Mleczko kokosowe przelej do misy blendera, dodaj odsączone nerkowce, słodzik, 2-3 łyżki soku z cytryny i blenduj do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewaj powoli żelatynę cały czas blendując. Owoce pokrój i dodaj do masy. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Biszkopt pokrój w dużą kostkę. Jak masa zacznie tężeć dodaj do niej biszkopt, wymieszaj krótko łyżką, przełóż do formy lub małych kokilek. Biszkopt najprawdopodobniej się rozsypie i wchłonie część masy. O to chodzi. Gotowy deser wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. 

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza:
Energia190 kcal
Białko5,7 g
Tłuszcze13,5 g
Węglowodany18,8 g
Błonnik1,5 g
Żelazo2,5 mg
Wapń26 mg
IGniski