Kulki mocy to idealny przykład dania gęstego odżywczo. Dzięki dodatkowi orzechów lub kremu orzechowego otrzymujemy sycącą i pożywną przekąskę. Jest też błonnik z owoców suszonych i pełnoziarnistych płatków, a także polifenole z kakao! Dodaj białko w proszku (serwatkowe lub wegańskie) jeżeli chcesz jeszcze bardziej zbilansować przekąskę! W takiej sytuacji kulki mogą potrzebować więcej wody.
Raczej unikaj takich przekąsek na samym początku rozszerzania diety, bo najzwyczajniej w świecie są słodkie. Możemy je potraktować jako lepsze słodycze, ale jakby nie patrzeć jest to na pewno lepszy wybór od kupnego batonika. Jeżeli na co dzień sięgasz po słodkie przekąski, to lepiej dla Twojego organizmu, by dostarczyły Tobie dobrych źródeł węglowodanów, tłuszczu i białka. A nie zaspokoiły tylko apetyt na słodki smak.
Jako bazy kulek mocy możesz użyć zwykłego masła orzechowego o prostym składzie. Jeżeli chcesz użyć lepszego źródła dobrych kwasów tłuszczowych użyj kremu z migdałów, nerkowców lub orzechów włoskich. Z dwóch ostatnich możesz przygotować krem samodzielnie w mocnym blenderze kielichowym lub Thermomixie.
1. Kulki mocy z daktylami i wiórkami kokosowymi
Kulki mocy z daktylami i wiórkami kokosowymi – składniki:
- 150 masła orzechowego w temperaturze pokojowej
- 100 g płatków owsianych
- 150 g daktyli
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- Szczypta soli
- 50-100 ml wody
Do obtoczenia (do wyboru):
- Kakao
- Wiórki kokosowe
- Mielone orzechy
Kulki mocy z daktylami i wiórkami kokosowymi – przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj w blenderze kielichowym lub Thermomixie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź i zblenduj na gładką pastę. W misce umieść zmielone płatki owsiane, pastę daktylową, masło orzechowe, wiórki kokosowe, kakao, ok 100 ml wody, opcjonalnie dodaj szczyptę soli (pomiń w przypadku małych dzieci). Wymieszaj ręką do połączenia i spróbuj ulepić kulkę. Masa powinna być dość miękka, ale dająca się formować. Jeżeli masa sypie się, to dodaj jeszcze odrobinę wody. Z masy formuj kulki i obtaczaj w różnych posypkach. Możesz użyć np. kakao, wiórków kokosowych, zmielonych orzechów, cynamonu.
Z przepisu wychodzi ok. 30 małych kulek. Przechowuj w lodówce do około tygodnia czasu.
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 380 kcal |
Białko | 10,4 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 8,8 g |
Żelazo | 1,7 mg |
Wapń | 34 mg |
IG | niski |
2. Kulki mocy ze śliwkami suszonymi
Kulki mocy ze śliwkami suszonymi – składniki:
- 150 kremu z orzechów włoskich w temperaturze pokojowej
- 100 g płatków owsianych
- 150 g suszonych śliwek bez konserwantów
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- 50 ml wody
Do obtoczenia (do wyboru):
- amarantus ekspandowany (na zdjęciu)
- kakao, wiórki kokosowe, mielone orzechy
Kulki mocy ze śliwkami suszonymi – przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj w blenderze kielichowym lub Thermomixie. Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź i zblenduj na gładką pastę. W misce umieść zmielone płatki owsiane, śliwki, krem orzechowy, kakao, ok 50 ml wody, opcjonalnie dodaj szczyptę soli (pomiń w przypadku małych dzieci). Wymieszaj łyżką do połączenia i spróbuj ulepić kulkę. Masa powinna być dość miękka (w lodówce stężeje). Jeżeli masa sypie się i nie daje się formować, to dodaj jeszcze odrobinę wody. Jeżeli jest za wilgotna dodaj więcej kakao lub płatków. Z masy formuj kulki i obtaczaj w amarantusie ekspandowanym (dobre źródło żelaza). Możesz również użyć kakao, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, cynamon, proszek z liofilizowanych czerwonych owoców (np. Otolandia lub Czary mamy)
Składniki możesz dowolnie modyfikować, można dodać do środka posiekane orzechy, potłuszczoną czekoladę, suszone owoce lub zboża ekspandowane. Jako bazy możesz użyć również zwykłego masła orzechowego. Orzechy włoskie mają tę przewagę nad arachidowymi, że zawierają sporo kwasów z rodziny omega-3.
Z przepisu wychodzi ok. 30 małych kulek. Przechowuj w lodówce do około tygodnia czasu.
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 340 kcal |
Białko | 9,1 g |
Tłuszcze | 16,8 g |
Węglowodany | 43 g |
Błonnik | 4,8 g |
Żelazo | 3 mg |
Wapń | 50 mg |
IG | niski |
3. Kulki mocy z makiem
Kulki mocy z makiem – składniki:
- 150 g białego maku (możesz wymienić na zwykły mak)
- 150 g daktyli
- 100 g płatków owsianych
- 1 mała pomarańcza
Do obtoczenia
- Liofilizowane owoce – proszek lub całe, wtedy należy je zmielić w blenderze
- Możesz zamienić na inne posypki jak w poprzednich wersjach
Jeżeli używasz liofilizowanych owoców w całości lub w kawałkach zblenduj je na proszek. W Otolandii lub Czary mamy (Helpa) możesz kupić gotowy proszek z owoców.
Kulki mocy z makiem – przygotowanie:
Przygotuj mak – podpraż na suchej patelni cały czas mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny zapach. Mak należy zblendować na „masło orzechowe”, a przynajmniej do momentu, aż zacznie wydzielać olej. Nie musi być całkiem gładki. Idelanie nadaje się do tego Thermomix, lub inny sprzęt z nożami na dole.
Płatki owsiane zblenduj w blenderze kielichowym lub Thermomixie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Odcedź i zblenduj na gładką pastę. W misce umieść zmielone płatki owsiane, daktyle, krem z maku, sok z pomarańczy, opcjonalnie dodaj szczyptę soli (pomiń w przypadku małych dzieci). Wymieszaj łyżką do połączenia, odstaw na kilkanaście minut, po czym spróbuj ulepić kulkę. Masa powinna być dość miękka (w lodówce stężeje). Z masy formuj kulki i obtaczaj w posypce.
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 281 kcal |
Białko | 7,7 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 8,5 g |
Żelazo | 3,2 mg |
Wapń | 347 mg |
IG | niski |