Pasty do pieczywa są dobre na wszystko. Na wyczyszczenie lodówki z resztek, na spotkanie ze znajomymi w formie przekąsek, na wynos i idealne do maczania paluszków chlebowych lub domowych nachosów.
Mam dla Ciebie dwa pomysły na proste pasty do pieczywa. Do ich wykonania przyda się sprzęt z nożem na dole naczynia, typu Thermomix lub blender kielichowy.
Do podania hummusa z suszonymi pomidorami wykorzystałam domowe paluszki chlebowe z tego przepisu Kuchni Lidla, z małymi modyfikacjami: zrobiłam podwójną porcję, mąki wymieszałam pół na pół pszenną (typ 550) i pszenną graham (typ ok 2000), dodałam 5 g suszonego rozmarynu i zamiast świeżych drożdży dałam suszone (ok. 10 g na 0,5 kg mąki).
W domu zawsze mam duże opakowanie suszonych pomidorów (bez zalewy) np. takich. Przed przygotowaniem dania z ich wykorzystaniem zalewam je wrzątkiem i odstawiam na min. godzinę, czasem na całą noc lub kilka godzin. Jeżeli nie wykorzystasz wszystkich – posiekaj je, dodaj czosnek, świeże zioła, sól i zalej oliwą do przykrycia. Posłuży Ci to do grzanek, sałatek lub makaronu.
Zarówno jedną i drugą pastę możesz zaserwować maluchowi podczas rozszerzania diety. Pomiń dodatek soli, a majonez w pierwszym przepisie tylko przemysłowy. Nie na surowych żółtkach! Jeżeli chcesz jeszcze zmniejszyć ilość soli, to zamiast kupnej ciecierzycy z zalewy, użyj swojej moczonej przez noc i porządnie ugotowanej z dodatkiem sody oczyszczonej.
Pasta jajeczna z awokado i ciecierzycą
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1/2 dojrzałego awokado
- 100 g ciecierzycy z zalewy
- 1/2 cebuli
- Szczypior / pęczek
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
- 1 łyżka majonezu (u mnie domowy na rzepaku tłoczonym na zimno)
Jajka, cebulę i awokado obierz. Wrzuć do misy blendera. Ciecierzycę przepłucz na sitku, aż przestanie się pienić, dodaj do pozostałych składników. Dodaj majonez, sól (1/3 łyżeczki lub więcej wg uznania), szczyptę pieprzu (może być biały) i zblenduj na gładką pastę. Jeżeli pasty nie da się zblendować dodaj więcej majonezu, oleju rzepakowego lub kilka łyżek zalewy z ciecierzycy. Szczypiorek posiekaj i dodaj do pasty. Wymieszaj łyżką. Podawaj z pieczywem.
Pasta z ciecierzycy, tahini i suszonych pomidorów
- 200 g ciecierzycy z zalewy (+kilka łyżek zalewy)
- 60 g suszonych pomidorów (140 g po namoczeniu)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 90 g pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego lub utartego w moździerzu
- Sól, biały pieprz
Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na min. godzinę. Czosnek i cebulę obierz. Pokrój w grubą kostkę. Odłóż kilka pomidorów suszonych, pozostałe składniki umieść w misie blendera. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta do blendowania dodaj oliwy z oliwek, wody z ciecierzycy lub tej z moczenia pomidorów. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Pozostałe pomidory posiekaj w drobniutką kostkę. Dodaj do pasty i wymieszaj łyżką. Możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub inne ulubione zioła.
Wartość odżywcza w 100 g pasty jajecznej z awokado / pasty z suszonymi pomidorami | |
Energia | 148 / 237 kcal |
Białko | 6,4 / 9,2 g |
Tłuszcze | 10,4 / 10,4 g |
Węglowodany | 8 / 32 g |
Błonnik | 2,4 / 9,5 g |
Żelazo | 1,3 / 4,9 mg |
Wapń | 39 / 105 mg |
Indeks glikemiczny | niski / niski |
Ładunek glikemiczny | niski / niski |