fbpx

Pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa są dobre na wszystko. Na wyczyszczenie lodówki z resztek, na spotkanie ze znajomymi w formie przekąsek, na wynos i idealne do maczania paluszków chlebowych lub domowych nachosów.

Mam dla Ciebie dwa pomysły na proste pasty do pieczywa. Do ich wykonania przyda się sprzęt z nożem na dole naczynia, typu Thermomix lub blender kielichowy.

Do podania hummusa z suszonymi pomidorami wykorzystałam domowe paluszki chlebowe z tego przepisu Kuchni Lidla, z małymi modyfikacjami: zrobiłam podwójną porcję, mąki wymieszałam pół na pół pszenną (typ 550) i pszenną graham (typ ok 2000), dodałam 5 g suszonego rozmarynu i zamiast świeżych drożdży dałam suszone (ok. 10 g na 0,5 kg mąki).

W domu zawsze mam duże opakowanie suszonych pomidorów (bez zalewy) np. takich. Przed przygotowaniem dania z ich wykorzystaniem zalewam je wrzątkiem i odstawiam na min. godzinę, czasem na całą noc lub kilka godzin. Jeżeli nie wykorzystasz wszystkich – posiekaj je, dodaj czosnek, świeże zioła, sól i zalej oliwą do przykrycia. Posłuży Ci to do grzanek, sałatek lub makaronu.

Zarówno jedną i drugą pastę możesz zaserwować maluchowi podczas rozszerzania diety. Pomiń dodatek soli, a majonez w pierwszym przepisie tylko przemysłowy. Nie na surowych żółtkach! Jeżeli chcesz jeszcze zmniejszyć ilość soli, to zamiast kupnej ciecierzycy z zalewy, użyj swojej moczonej przez noc i porządnie ugotowanej z dodatkiem sody oczyszczonej.

Pasta jajeczna z awokado i ciecierzycą
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 100 g ciecierzycy z zalewy
  • 1/2 cebuli
  • Szczypior / pęczek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu (u mnie domowy na rzepaku tłoczonym na zimno)

Jajka, cebulę i awokado obierz. Wrzuć do misy blendera. Ciecierzycę przepłucz na sitku, aż przestanie się pienić, dodaj do pozostałych składników. Dodaj majonez, sól (1/3 łyżeczki lub więcej wg uznania), szczyptę pieprzu (może być biały) i zblenduj na gładką pastę. Jeżeli pasty nie da się zblendować dodaj więcej majonezu, oleju rzepakowego lub kilka łyżek zalewy z ciecierzycy. Szczypiorek posiekaj i dodaj do pasty. Wymieszaj łyżką. Podawaj z pieczywem.

Pasta z ciecierzycy, tahini i suszonych pomidorów
  • 200 g ciecierzycy z zalewy (+kilka łyżek zalewy)
  • 60 g suszonych pomidorów (140 g po namoczeniu)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 90 g pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego lub utartego w moździerzu
  • Sól, biały pieprz

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na min. godzinę. Czosnek i cebulę obierz. Pokrój w grubą kostkę. Odłóż kilka pomidorów suszonych, pozostałe składniki umieść w misie blendera. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta do blendowania dodaj oliwy z oliwek, wody z ciecierzycy lub tej z moczenia pomidorów. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Pozostałe pomidory posiekaj w drobniutką kostkę. Dodaj do pasty i wymieszaj łyżką. Możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub inne ulubione zioła.

Wartość odżywcza w 100 g pasty jajecznej z awokado
/ pasty z suszonymi pomidorami
Energia148 / 237 kcal
Białko6,4 / 9,2 g
Tłuszcze10,4 / 10,4 g
Węglowodany8 / 32 g
Błonnik2,4 / 9,5 g
Żelazo1,3 / 4,9 mg
Wapń39 / 105 mg
Indeks glikemicznyniski / niski
Ładunek glikemicznyniski / niski