fbpx

Trzy pomysły na naleśniki

Trzy pomysły na zdrowsze naleśniki! Spytasz co jest złego w najzwyklejszych naleśnikach na białej mące? Niby nic. Po prostu nie jest to danie odżywcze i sycące na długo. Jak zjemy raz w miesiącu to ok. Sęk w tym, że mając dzieci naleśniki przygotowujemy częściej. Chcemy również, żeby były gęste odżywczo, sycące, bogate w błonnik, białko, witaminy i minerały. Dlatego przychodzę z trzema przepisami, które przygotowuję najczęściej w moim domu. Przepisy można dowolnie modyfikować – zamiast mleka użyj napoju roślinnego, lub wymień na produkty fermentowane jak kefir/maślanka. Masz w domu tylko jogurt? Rozcieńcz go z wodą.

Na końcu wpisu znajdziesz tabelę z wartościami odżywczymi i indeksem glikemicznym naleśników.

Takie naleśniki możesz spokojnie przygotować dla dziecka u którego rozszerzasz dietę. Pomiń wtedy dodatek soli i cukru/słodzika.

Na blogu znajdziesz również przepisy na zdrowe gofry.

Naleśniki na mące orkiszowej pełnoziarnistej:
  • 2 jaja
  • 150 g kefiru 
  • 80 g wody
  • 100 g maki orkiszowej razowej / typ ok. 2000
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru/ksylitolu (można pominąć)
  • 20 g oleju rzepakowego

Wszystkie składniki połącz w misce rózgą kuchenną lub zblenduj blenderem. Smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników średniej wielkości. Mąkę orkiszową możesz również wymienić na pszenną razową lub wymieszać jasną mąkę z razową.

Naleśniki na mące żytniej jasnej:
  • 2 jaja
  • 300 g mleka lub napoju roślinnego
  • 100 g mąki żytniej jasnej / typ 720
  • Szczypta soli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego / 20 g

Wszystkie składniki połącz w misce rózgą kuchenną lub zblenduj blenderem. Smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników średniej wielkości. Warto wiedzieć, że mąka żytnia ma mniej glutenu niż pszenna (orkisz to też pszenica), a ten jest odpowiedzialny za fajną, sprężystą i ścisłą strukturę ciasta. Dlatego ciasto na naleśniki na mące żytniej lepiej zrobić trochę gęstsze niż tradycyjne.

Naleśniki na kaszy gryczanej białej:
  • 100 g kaszy gryczanej białej, niepalonej
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka ksylitolu (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)

Dzień przed robieniem naleśników – kaszę gryczaną zalej zimną wodą i zostaw na całą noc (lub w ciągu dnia na min. 5 godz.), rano opłucz dobrze na sitku. Kaszę umieść w naczyniu blendera, dodaj pozostałe składniki i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej dobrze patelnie i wylewaj ciasto. Smaż na patelni beztłuszczowej z dwóch stron, do zarumienienia. Naleśniki dobrze się przewraca na drugą stronę. Z przepisu wychodzi 8-10 naleśników średniej wielkości.

Wartość odżywcza w 100 g naleśników na mące
orkiszowej razowej / żytniej jasnej / kaszy gryczanej
Energia164 / 161 / 184 kcal
Białko7,3 / 4,1 / 7,6 g
Tłuszcze7,8 / 7,7 / 8,6 g
Węglowodany17 / 20 / 22 g
Błonnik2,1 / 2,7 / 2,6 g
Żelazo1,3 / 0,8 / 1,2 mg
Wapń54 / 87 / 74 mg
Indeks glikemicznyśredni / niski / niski
Ładunek glikemicznyniski / niski / niski