Klopsiki rybne można ugotować, poddusić lub upiec. Zdecydowanie wybieram tę ostatnią wersję. Dodatki? Dowolne – możesz podawać z ryżem i pomidorami z oliwą i bazylią. Do tego idealnie pasuje lekki cytrynowy beszamel.
PS jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny na niski dodaj zmielone płatki żytnie lub gryczane.
Klopsiki rybne – składniki:
- 4 filety/kostki rybne (polędwica z dorsza nie będzie miała ości)
- 2-3 łyżki płatków ryżowych
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pęczek natki pietruszki lub koperku
- Sól, biały pieprz
Klopsiki rybne – przygotowanie:
Kostki rybne pozostaw do rozmrożenia. Możesz też przyspieszyć proces i zamoczyć kostki w misce z ciepłą wodą na ok 10 minut (oddziel kostki od siebie – wystarczy nimi uderzyć o blat). Rozmrożoną rybę odsącz z nadmiaru wody i wrzuć do misy blendera razem z jakiem. Blenduj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ryżowe, sól, biały pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj ręką, formuj klopsiki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 min.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 95,4 kcal |
Białko | 14,6 g |
Tłuszcze | 1,5 g |
Węglowodany | 6 g |
Błonnik | 0,4 g |
Żelazo | 0,6 mg |
Wapń | 20,8 mg |
IG | średni |