fbpx

Placuszki z kaszy jaglanej i jabłka

Przepis na placuszki z kaszy jaglanej i jabłka to jest inspiracja na moje ulubione placuszki z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Są idealne, wilgotne, pachnące cynamonem i jabłkiem, zdrowe i pożywne! Banalnie proste w przygotowaniu. Oryginalny przepis, czyli moje pierwotne odkrycie, pochodzi od Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla, który znajdziesz tutaj. Jak mam pustą głowę to szukam tam inspiracji. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, pod kątem tego co było w zapasach.

Placuszki – składniki:
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 20 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 40 g
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu* / 10 g
  • 2 jaja

*Ksylitol możesz zamienić na inne słodzidło.

Placuszki – przygotowanie

W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki oprócz jabłka, a kaszy tylko połowę porcji. Zblenduj na jednolitą masę. Jabłko obierz i potarkuj. Do masy dodaj pozostałą kaszę i jabłko. Wymieszaj, smaż na beztłuszczowej patelni z dwóch stron (nakładaj 1 dużą łyżkę masy). Podawaj z jogurtem naturalnym. 1 placek waży średnio 25 g

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g
Energia135 kcal
Białko3,9 g
Tłuszcze5,3 g
Węglowodany19 g
Błonnik1,7 g
Żelazo0,8 mg
Wapń18 mg
IGśredni