Do tej szybkiej zupy warzywnej z soczewicą użyłam mrożonych warzyw, dzięki czemu pomijamy etap obierania i krojenia, przynajmniej w jakiejś części. Przy zakupie mrożonek zwracam uwagę na to, aby nie miały w sobie żadnych zbędnych tłuszczów i zawierały same warzywa. Najchętniej kupuję takie warzywa, które występują pojedynczo jak fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuł, marchewka mini. Porządne zakupy są bardzo ważne w pielęgnowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Mrożonki są zawsze na mojej stałej liście. Jak już wyczerpię wszystkie swoje zapasy to mrożonki zawsze na mnie czekają.
Szybka zupa z soczewicą – składniki na 2 porcje:
- 100 g zielonej suchej soczewicy
- 5 średnich ziemniaków / 400 g
- 1/2 opakowania mrożonej marchewki mini
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- 2 małe cebule / 150 g
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 l wody
- Szczypta kurkumy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Szybka zupa z soczewicą – przygotowanie
Soczewicę namocz dzień wcześniej w dużej ilości wody. Możesz też wykorzystać dowolne strączki z zalewy w ilości ok. 300 g. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli dodaj mrożone warzywa, podduś 3-4 minuty pod przykryciem. Następnie dodaj ziemniaki i namoczoną soczewicę (odsączoną z wody i przepłukaną na sitku). Zalej litrem wody, dopraw solą, pieprzem, kurkumą i gotuj pod przykryciem 30 min. Po tym czasie dodaj sok z cytryny lub naturalny ocet jabłkowy. Podawaj z koperkiem. Do wykończenia zupy świetnie się nada również kilka łyżek mleczka kokosowego lub śmietany.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość odżywcza w 1 porcji | |
Energia | 503 kcal |
Białko | 22 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 90 g |
Błonnik | 18,5 g |
Żelazo | 7,7 mg |
Wapń | 187,5 mg |
IG | niski |