fbpx

Zielone babeczki

Zielone babeczki są pysznym pomysłem na zdrowy deser, zwłaszcza taki, który możemy zrobić razem z dziećmi. Kolor babeczek wychodzi intensywnie zielony! Babeczki są delikatne, pachnące wanilią i cytryną (szpinaku nie czuć w nich wcale). Do tego w składzie jest mąka żytnia jasna, która ma niski indeks glikemiczny, co jest na pewno dużą zaletą dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Zielone babeczki ogólnie mają niski IG, a ładunek wzrasta do średniego dopiero przy ilości przekraczającej 170 g. Możesz je upiec w dowolnej formie do babeczek, w keksówce lub tortownicy. Jak upieczesz w tortownicy, to przekrój ciasto wzdłuż i przełóż ulubionym kremem 😉

Zielone babeczki – składniki:
  • 180 g mąki żytniej jasnej / typ 720
  • 3 średnie jaja
  • 100 g szpinaku
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru / 50 g
  • Skórka otarta z cytryny / 1 łyżeczka
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Aromat waniliowy, naturalny
  • Szczypta soli
Zielone babeczki – przygotowanie:

Zblenduj na gładką papkę 1 jajko ze szpinakiem. W misie miksera umieść 2 całe jaja i cukier/ksylitol, ubij na puszysty krem. Na koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Do masy jajecznej wlewaj cienką strużką olej, miksuj do połączenia kremu z olejem. Następnie dodaj papkę szpinakową, aromat, skórkę cytrynową i wymieszaj delikatnie. Na koniec dodaj mąkę (najlepiej przesiać przez sito), sodę i wymieszaj krótko i delikatnie do połączenia składników. Ciasto nakładaj do foremek do 2/3 wysokości, bo ciasto urośnie. Piecz ok 20 min. w 180 stopniach, lub krócej, do tzw. suchego patyczka.

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g
Energia253 kcal
Białko5,8 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany35 g
Błonnik2,6 g
Żelazo1,5 mg
Wapń46,6 mg
IGniski