Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką wyszło przy okazji śniadania… Chciałam zrobić coś lekkiego i zarazem pożywnego. I takie wyszło. Idealne również do zabrania na wynos. Wypróbuj na ciepło ze skyrem i domowym musem jabłkowym!
Jeśli jesteś na etapie rozszerzania diety pomiń dodatek soli i słodzidła. Aby otrzymać niski indeks glikemiczny dania, wystarczy zamienić mąkę orkiszową na żytnią jasną (typ 720).
Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką – składniki:
- 120 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 3 jajka
- 40 g oleju uniwersalnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 g kefiru/maślanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchewka
- 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- Szczypta soli
Wilgotne ciasto z jabłkiem i marchewką – przygotowanie:
Jabłko i marchewkę obierz. Jabłko potarkuj na tarce o grubszych oczkach, marchewkę na drobniejszych. W misce wymieszaj rózgą kuchenną wszystkie składniki, dodaj jabłko i marchew, wymieszaj łyżką do połączenia. Przelej do ulubionej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 30 min.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza: | |
Energia | 152 kcal |
Białko | 5,2 g |
Tłuszcze | 7,5 g |
Węglowodany | 28 g |
Błonnik | 2,1 g |
Żelazo | 1,1 mg |
Wapń | 41 mg |
IG | średni |