Zapiekanka z burakami, pęczakiem i serem kozim – czy to może dobrze smakować? Czy nie masz wrażenia, że pęczak najczęściej kojarzony jest z krupnikiem? Dlatego chciałam Ci pokazać tę kaszę w innej odsłonie, ponieważ jest łatwodostępna, smaczna, i bogata w wartości odżywcze. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, co jest plusem dla cukrzyków. Zapiekanka powstała na potrzeby cyklu #kaszowypasionki, który możesz obserwować w moich mediach społecznościowych.
Zapiekanka z burakami – składniki:
- 4-5 szt. ziemniaków / 350 g
- 4 małe sztuki buraków / 350 g
- 1 cebuls / 100 g
- 4 jajka
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 100 g pęczaku
- 150 g sera feta (może być kozi)
- 2 duże łyżki mąki z ciecierzycy*
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
*Mąkę z ciecierzycy możesz zamienić na inną mąkę, bułkę tartą lub płatki pełnoziarniste.
Zapiekanka z burakami – przygotowanie
Pęczak zalej wodą na noc lub na kilka godzin. Następnie opłucz i gotuj w nowej wodzie przez 10 min. Buraki i ziemniaki obierz, potarkuj na tarce o drobnych oczkac (najlepiej w robocie). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa i kaszę umieść w misce. Dodaj jajka, mąkę z ciecierzycy (może być też inna mąka, lub bułka tarta), sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sok z cytryny. Wymieszaj łyżką dokładnie, na koniec pokrusz ser i wymieszaj jeszcze raz krótko, tak żeby ser został w większych kawałkach. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 40-45 min. Podawaj z oliwą i zieleniną.
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 123 kcal |
Białko | 6,3 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 15,6 g |
Błonnik | 2 g |
Żelazo | 1,3 mg |
Wapń | 26,5 mg |